Kako odpraviti napihnjen trebuh in zabuhlost poleti

V prispevku vam ponujamo praktične nasvete, od hidracije do pravilne prehrane in telesne vadbe, da boste lahko uživali v lahkotnem in udobnem poletju brez napihnjenosti in neprijetnih prebavnih težav.

Napihnjen trebuh in zabuhlost telesa se največkrat pojavljata v toplejših mesecih. V zapisu Snelly terapevtk si preberite, zakaj je tako in kako lahko preprečite napihnjenost. 

V toplejših dneh se v telesu zaradi vročine zadržuje več vode kot običajno. Zadrževanje vode pri številnih ljudeh povzroča napihnjen trebuh in zabuhlost, še zlasti v predelu gležnjev, rok in obraza (pod očmi).

K napihnjenosti poleti običajno svoje prispeva še spremenjen jedilnik (hitra prehrana, solate, hladne jedi) in manjša telesna aktivnost.

Odvečno vodo lahko tako iz telesa odstranite z nekaj preprostimi rešitvami, če težave vztrajajo dlje časa, pa je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom.

 

Gazirane pijače pogosto povzročajo napihnjen trebuh.

#1 Poskrbite za večjo hidracijo 

Telo se bo na dehidracijo odzvalo s še večjim zadrževanjem vode, zato je nujno, da poleti čez dan dovolj pijete.

Čez dan spijte vsaj en liter vode na 25 kg telesne teže, ob zahtevnejši telesni aktivnosti pa še več. Pijete lahko tudi domače zeliščne ali sadne napitke brez dodanega sladkorja, izogibajte pa se sladkim, gaziranim in alkoholnim pijačam. Kozarec tekočine popijte tudi pred vsakim obrokom.

#2 Izogibajte se težki hrani

Poleti se nam rado zgodi, da smo zaradi visokih temperatur čez dan brez apetita. Ko se nam v hladnejših večernih urah želja po hrani vrne, pa se do obilja najemo, kar vodi v napihnjen trebuh in občutek nelagodja. Privoščite si več manjših obrokov, ki naj bodo lažji in prijazni do prebave.

#3 Uživajte manjše obroke in jejte počasi

Veliki obroki lahko preobremenijo prebavni sistem, kar povzroča napihnjenost. Z uživanjem manjših obrokov in počasnim prehranjevanjem lahko pomagate svojemu telesu lažje prebaviti hrano.

#4 Zmanjšajte vnos soli

Prekomerna sol v prehrani lahko povzroči zadrževanje vode in napihnjenost. Izogibajte se predelanim in pakiranim živilom, ki pogosto vsebujejo veliko soli. Namesto tega se osredotočite na svežo hrano.

#5 Jejte hrano, ki spodbuja prebavo

Nekatera živila, kot so jogurt, ingver, banane in zelena listnata zelenjava, so znana po tem, da spodbujajo prebavo in zmanjšujejo napihnjenost. Vključitev teh živil v vašo prehrano lahko pomaga.

Hitre rešitve za napihnjen trebuh

 • Topla voda z limono: Pijte toplo vodo z dodatkom sveže stisnjene limone. To lahko
  spodbudi prebavo in pomaga pri zmanjševanju napihnjenosti.
 • Peščica ingverja: Ingver je naravno sredstvo, ki lahko pomaga pri prebavi in
  lajšanju napihnjenosti. Nekaj svežega ingverja namočite v vroči vodi in pijte kot čaj.
 • Aktivno premikanje: Kratka, hitra hoja ali lahka vadba lahko spodbudi prebavni
  sistem in pomaga pri odpravljanju napihnjenosti.
 • Poziranje v jogi: Določene joga poze, kot je poza otroka ali poza vetra, lahko
  pomagajo pri zmanjševanju napihnjenosti s spodbujanjem sproščanja plinov.
 • Pijte metin čaj: Metin čaj lahko sprosti prebavni trakt in zmanjša občutek
  napihnjenosti.
 • Masaža trebuha: Nežna masaža trebuha v smeri urinega kazalca lahko pomaga
  spodbuditi prebavo in olajša napihnjenost.

#6 Ostanite telesno aktivni

Bodite iznajdljivi in kljub visokim temperaturam poskrbite za dovolj gibanja. Če pri svojem delu pretežno sedite ali ste nenehno v enem položaju, je večja možnost, da vam bodo otekle noge.

Poskrbite za redne vmesne pavze, namenjene kratkim razgibalnim vajam, ter se izogibajte sedenju s prekrižanimi nogami. V zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah, ko se ozračje ohladi, pa se še dodatno razgibajte z najljubšo aktivnostjo.

#7 Naj žar zadiši po zdravju

Poletje je čas piknikov in dobrot na žaru. Izogibajte se mastnim, vnaprej pripravljenim mesnim izdelkom, preveč soljeni hrani in belemu kruhu. Nadomestijo naj jih ribe, pusto meso in zelenjava na žaru, doma pripravljene mesne dobrote, bel kruh pa zamenjajte za krompir ali polnozrnat kruh.

#8 Omejite uživanje gaziranih pijač in alkohola

Ti lahko prispevajo k napihnjenosti. Namesto tega izberite nesladkane pijače, kot so zeliščni čaji ali voda z rezino limone.

#9 Izogibajte se hrani, ki povzroča pline

Nekatera živila, kot so stročnice, nekatere vrste zelenjave (brokoli, cvetača) in umetna sladila, lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo napihnjenost. Poskusite omejiti uživanje teh živil.

#10 Poskrbite za dovolj spanca in upravljanje stresa

Stres in pomanjkanje spanca lahko negativno vplivata na prebavni sistem in povzročita napihnjenost. Prakticiranje tehnik sproščanja in zagotavljanje zadostnega spanca lahko pomaga.

Zelišča, ki preprečujejo napihnjen trebuh

 1. Poprova meta: Poprova meta je znana po svojih sproščujočih lastnostih za prebavni trakt. Lahko pomaga sprostiti mišice v prebavilih in olajša simptome, kot so plini in napihnjenost.
 2. Ingver: Ingver je priljubljen zaradi svojih protivnetnih lastnosti in sposobnosti spodbujanja prebave. Pomaga pri lajšanju napihnjenosti in lahko pomaga pri prebavnih motnjah.
 3. Kamilica: Kamilica je znana po svojih pomirjujočih učinkih in lahko pomaga zmanjšati napihnjenost, zlasti ko je povezana s stresom in tesnobo.
 4. Kumina: Kumina pomaga pri prebavi in lahko zmanjša napihnjenost in plin.
 5. Janež: Janež se pogosto uporablja za zdravljenje prebavnih težav, vključno z napihnjenostjo in krči.
 6. Fenugreek (Grško seno): Grško seno je znano po svoji sposobnosti izboljšanja prebave in zmanjšanja simptomov napihnjenosti.
 7. Komarček: Semena komarčka so tradicionalno uporabljena za zdravljenje napihnjenosti in plinov zaradi njihovih karminativnih lastnosti.
 8. Koromač: Podobno kot semena komarčka, tudi koromač pomaga pri zmanjševanju plinov in napihnjenosti ter spodbuja zdravo prebavo.
 9. Melisa (limonin balzam): Melisa lahko pomaga sprostiti mišice prebavil in zmanjša pline ter napihnjenost.
 10. Kurkuma: Kurkuma je znana po svojih protivnetnih lastnostih in lahko pomaga pri zmanjševanju napihnjenosti, zlasti ko je povezana z vnetjem.

 


Čutite, da je prišel čas za spremembo? Potrebujete prijateljico na svoji poti do celostne preobrazbe? V Linea Snelli skupaj oblikujemo in negujemo vaše TELO ter razvajamo vašo DUŠO. Skupaj se trudimo za vaše zajamčene REZULTATE in slavimo vaše USPEHE. Z nasmehom na obrazu topimo odvečne kilograme in centimetre ter preganjamo slabo voljo! VESELIMO se vaše preobrazbe.

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet.

 

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!