Ko začnemo hujšati, se moramo znati tudi ustaviti

Shujševalnih nasvetov je danes vsepovsod malo morje. Redkokdaj pa je na tapeti zdravo hujšanje, kjer se naučimo, kako shujšati na dolgi rok, kdaj se ustaviti in kaj storiti, če številka na tehtnici pade prenizko. Premajhna teža je za telo prav tako škodljiva kot prekomerna. Pazite, da ne bo šlo predaleč. 

Ko začnemo hujšati, se moramo znati tudi ustaviti.

Prvo pravilo hujšanja: počasi se daleč pride

Hitro hujšanje je za telo ena najbolj uničevalnih sprememb, ki povzroči najmanj lakoto in prebavne težave, lahko pa celo primanjkljaj vitaminov in mineralov v telesu. Posledično lahko vodi v utrujenost, slabokrvnost, oslabljen imunski sistem, krhke kosti, uvele mišice ali bolečine v mišicah. Znano je tudi, da se kilogrami, ki jih izgubimo na tak način, radi hitro vrnejo nazaj kot bumerang. 

Najmanjši časovni interval za zdravo hujšanje naj bodo trije meseci, saj se morata telo in um počasi navaditi spremenjenega načina prehrane in aktivnosti. Zdrav življenjski slog naj bo proces, ki se mu boste zavezali za vse življenje, ne le začasno. 

Da je hujšanje še zdravo, lahko v mesecu dni izgubite največ 3 kilograme in pol. Če se boste držali pravil zdravega prehranjevanja,bi morali izgubiti najmanj 1 kilogram prekomerne teže. Postavite si realne cilje. Koliko kilogramov morate tehtati, da bo vaša teža normalna, pa preverite tukaj  ‒ indeks telesne mase.

Ko je telesna teža prenizka 

Pri izgubi telesne teže morate biti previdni. Ko začnejo številke na tehtnici padati, je seveda čas za praznovanje. Veselite se napredka, vsakega izgubljenega kilograma, počutite se lažji in bolj ste samozavestni, saj lahko končno oblečete tisto najljubšo poletno oblekico ali hlače, ki ste jih nazadnje nosili pred desetimi leti. Občutki zadovoljstva vas kar malce zasvojijo, kilogrami pa padajo in padajo. A kdaj je dovolj? Pri kateri številki se mora kazalec na tehtnici ustaviti, da s hujšanjem ne boste dosegli nasprotnega učinka? 

Prenizka teža je za telo prav tako nezdrava kot prekomerna. Izračun ITM, ki kaže na prenizko telesno težo, je lahko posledica nedohranjenosti, ko vaše telo ne prejema zadostnih količin hranil za normalno delovanje. Nedohranjenost je tako povezana z zmanjševanjem gostote kostne mase in imunske odpornosti, po drugi strani pa povečanim tveganjem za bolezni srca ter utrujenostjo zaradi pomanjkanja železa v krvi. Pri ženskah lahko vodi tudi v motnje menstruacije ali izostanek menstruacije. 

Kaj lahko storite, če je vaša teža prenizka? 

V primeru, da so vam razlogi za prenizko težo nepoznani, se brez odlašanja obrnite na svojega osebnega zdravnika. Če imate občutek, da ste se ujeli v pasti motenj hranjenja, vam svetujemo, da sprejmete psihološko pomoč. Motnje hranjenja lahko prizadenejo tako moške kot ženske, zato se jih ne sramujte. Svetovalec vam bo pomagal dolgoročno spremeniti odnos do hrane in zaznavanje samega sebe. 

Ko sta med razlogi za prenizko telesno težo zavestno odrekanje hrani ter prenizek kalorični vnos glede na porabo energije, pa je nujno, da si čimprej uredite prehranjevalni načrt in poskrbite, da bo vaše telo dobilo vse, kar potrebuje za normalno delovanje:

  1. Poskrbite za 5–6 rednih obrokov dnevno.
  2. Pred obrokom se ne napijte vode ali druge tekočine. Naredite prostor za gosto hrano. 
  3. Prilagodite količino gibanja in se ukvarjajte z aktivnostmi, kjer se ne boste preveč utrudili. 
  4. Ne posegajte po nezdravih živilih in prigrizkih. Poskrbite, da bo vaše telo dobilo vsa potrebna hranila. 
  5. Nekaj načrtovanja in matematičnih osnov ne bo škodilo. Glede na tedenske obveznosti in aktivnosti si pripravite okviren jedilnik in poskrbite za zadosten kaloričen vnos. 

Preberite tudi:

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!