PREKINITE RAZMERJE S SLADKORJEM V 10 KORAKIH

Ni novost, da je sladkor prijatelj debelosti, diabetesa, visokega krvnega pritiska, vnetij, tesnobe, težav s kožo in prebavo. Manj se govori o zasvojenosti s sladkorjem, a marsikdo, ki se odloči zmanjšati vnos sladkarij, ima vsaj na začetku precejšnje težave.

sladkor

Razstrupljevalna dieta, s pomočjo katere se lahko povsem odvadimo sladkih razvad, naj bi trajala okoli 30 dni. Spodnji nasveti vam bodo pomagali zdržati prve dni, ki so najtežji, in spremeniti prehranjevalne vzorce na dolgi rok.

  1. Spremenite svoje prehranjevalne vzorce. Bodite pozorni predvsem na količino sladkorja v živilih, ki jih najraje kupujete že pripravljena (omake, mesni izdelki, izdelki iz žit, kosmiči, sadni jogurti …), in omejite vnos tovrstnih živil. Sami si pripravljajte obroke in ne posegajte po vnaprej pripravljeni hrani. Ne sladkajte kave, čaja ali limonade, ne kupujte pijač in pripravljenih smoothijev. 
  2. Stran z zalogami! Prigrizki, sladkarije, sladke sestavine za peko … Vsaj prvih nekaj dni razstrupljevalne diete poskrbite, da po kuhinjskih omaricah ne boste imeli skritih zalog sladkorja, niti tistih ‘za hude čase’. Če imate sladkosnede otroke ali partnerja, naj jim bo v tem času na voljo sadje.
  3. Izberite ustrezne nadomestke. Številne alternative sladkorju, kot so stevia, xylitol in aspartam, imajo na naše telo enake učinke kot sladkor. Sami si pripravljajte marmelade in namaze, navadite se na naravno sladkobo živil, pecivo sladkajte s suhim sadjem ali medom.
  4. Zamenjajte sladkor z beljakovinami, ki vam bodo pomagale ublažiti glavobole, spremembe v razpoloženju, morebitne prebavne težave in nespečnost. Posegajte predvsem po beljakovinah v stročnicah, oreščkih, pustem mesu in semenih.
  5. Pripravite se na stranske učinke. Poskrbite za redne obroke, bogate z vlakninami, vitamini in minerali, veliko pijte, privoščite si dovolj spanca, kopeli in drugih sprostitvenih aktivnosti.
  6. Pripravite si zdrave prigrizke in zadovoljite potrebo po sladkorju s sadjem, oreščki, semeni in začimbami. Povečajte vnos vlaknin in uživajte neolupljena jabolka, namesto kozarca pomarančnega soka pa pomarančo pojejte po koščkih. Hrani, ki kliče po sladkorju, dodajte raje cimet ali muškatni orešček.
  7. Gibajte se. Sprijaznite se, da brez gibanja preprosto ne gre. Naj si bo to kratek sprehod, vadba ali joga, fizična aktivnost sprošča hormone sreče, odpravlja stres, ki je pogosto glavni krivec za poseganje po sladkorju, in izboljša presnovo. Poiščite si aktivnost, ki jo boste najlažje vzljubili in z njo začeli spreminjati življenjski stil.
  8. Ustrezno kombinirajte hrano. Četudi boste uspeli povsem izločiti sladkor iz prehrane, je pomembno tudi, kako so sestavljeni obroki. V blogu si preberite, kaj je vredno uvrstiti na nakupovalni seznam.
  9. Bodite potrpežljivi. Stranski učinki odvajanja od sladkorja bodo po nekaj dneh minili. Morda vam ne bo uspelo prvič, niti drugič, a naše telo je kompleksno in za vsako spremembo potrebuje svoj čas. Vaše brbončice se bodo počasi navadile na drugačno hrano, okus se vam bo spremenil in spoznali boste, da sladkorja pravzaprav sploh ne potrebujete.
  10. Nagradite se, a ne s tortico. Odvajanje od sladkorja je sprememba, pri kateri se splača vztrajati vse življenje. Za prve korake, ki bodo brez dvoma težki, pa si privoščite razvajanje drugih čutov – zaposlite si misli in se nagradite z masažo, savno, toplo kopeljo, izletom, koncertom …

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!