Pri hujšanju ne smete gledati samo na izgubljene kilograme

Prekomerna telesna teža je nadloga, s katero se tako ali drugače spopada več kot polovica prebivalstva. Raziskave kažejo, da je v Sloveniji kar 54 odstotkov odraslih med 25. in 64. letom starosti čezmerno prehranjenih, od katerih pa je kar 15 odstotkov debelih. Debelost, ki je posledica predvsem nezdravega načina življenja, postaja nekako težava sodobnega časa. Vendar pa se je treba zavedati, da nikakor ni vseeno, na katerih delih telesa se nabira odvečna maščoba.

Kadar gre za enakomerno porazdelitev odvečnih kilogramov po vsem telesu, je edina prava rešitev postopna izguba telesne teže na zdrav način. O tem bomo nekoliko več zapisali tudi v nadaljevanju. Kadar pa prekomerna telesna teža ni enakomerno porazdeljena in so izpostavljeni zgolj posamezni deli telesa, mora biti tudi pristop k reševanju težave nekoliko drugačen.

Maščoba na zadnjici ni enako nevarna kot maščoba na trebuhu!

Z gotovostjo lahko trdimo, da so tisti, ki se jim maščoba kopiči na zadnjici, manj ogroženi, saj je ta maščoba nakopičena predvsem v podkožju. Maščobne obloge, ki se kopičijo v predelu trebuha (t. i. visceralna maščoba), pa ravno nasprotno opozarjajo, da prekomerna količina maščobnega tkiva obdaja tudi vitalne organe, s tem pa ovira oziroma omejuje njihovo naravno delovanje. Zamaščena jetra in prebavila pomenijo bistveno povišano tveganje za razvoj nekaterih zelo resnih bolezni, kot so na primer sladkorna bolezen tipa 2, povišan krvni tlak, povišan holesterol ter bolezni srca in ožilja.

Kaj morate vedeti o obsegu pasu?

Prevelik obseg pasu torej ni samo estetska težava, pač pa je prvi pokazatelj resne zdravstvene ogroženosti. Kadar se obseg trebuha poveča preko določene meje, se v telesu začnejo odvijati določeni bolezenski procesi: povišan krvni tlak, poapnenje žil in motnje v strjevanju krvi, dolgoročno pa je povečana tudi nevarnost za nastanek srčnega infarkta ali možganske kapi. Gre za prepoznavne znake tako imenovanega metaboličnega sindroma in prediabetesa.

Kako zmanjšati obseg pasu?

Presnovni/metabolični sindrom oziroma nevarna abdominalna debelost – grožnja, ki izvira iz povečanega obsega pasu

Motnje v presnovi so lahko osnovni razlog za nastanek povečanega obsega trebuha in debelosti nasploh. Presnovni sindrom ima danes že približno petina svetovnega prebivalstva, razširjenost pa je iz leta v leto večja. Stresno življenje, nezdrava prehrana, premalo gibanja in nezdrav življenjski slog botrujejo pojavnosti številnih bolezni sodobnega časa. Debelost opredeljuje indeks telesne mase (ITM), izražen v kg/m2. Če je ITM več kot 30 kg/m2, takrat lahko govorimo o debelosti, če je ITM od 25 do 30, pa govorimo o prekomerni telesni teži. Vendar pa se lahko presnovni sindrom pojavi tudi pri osebah, ki nimajo močno povečanega ITM oziroma ne spadajo v kategorijo debelih ljudi. Da bi lahko z gotovostjo prepoznali presnovni sindrom, je treba opraviti dodatne laboratorijske preiskave. Debelost je torej le eden izmed dejavnikov tveganja za nastanek presnovnega sindroma.

Sladkorna bolezen, visok krvni tlak, debelost ali povečane vrednosti maščob v krvi predstavljajo skupek resnih zdravstvenih težav, ki izvirajo iz povečanega obsega trebuha. Označujemo jih s skupnim imenom »metabolični sindrom«. O metaboličnem sindromu govorimo, kadar se meritve obsega pasu nahajajo nad 102 cm za moške in nad 88 cm za ženske, povečanemu obsegu pasu pa se pridružita še vsaj dva dejavnika tveganja. Dejavniki tveganja so: povišan krvni sladkor, povišan krvni tlak, povišane vrednosti trigliceridov, znižanje HDL-holesterola. Nevarne vrednosti dejavnikov tveganja so: krvni tlak nad 130/85 mm/Hg, sladkor v krvi nad 7,0 mmol/l, HDL-holesterol nad 1,0 mmol/l za moške in nad 1,2 mmol/l za ženske ter trigliceridi nad 1,7 mmol/l.

Glavni vzroki za maščobne obloge v predelu trebuha so predvsem nepravilna prehrana, premalo gibanja in preveliki dnevni obroki. Na nastanek maščobnih oblog vplivajo tudi staranje, alkohol, kajenje, slabe življenjske navade, nepravilna prehrana in psihološki dejavniki.

Kako uspešno zmanjšati obseg trebuha s pravilno prehrano?

Prvi korak k zmanjšanju obsega trebuha naj bo predvsem dovolj časa za pripravo obrokov. Posezite po sveži in polnovredni hrani, vzemite si čas za pripravo obroka (najslabša izbira so predpripravljeni obroki in hitra hrana!) in uživajte v obroku brez hitenja.

Da ohranite stalno raven krvnega sladkorja, je ključno, da redno jeste. Pojejte vsaj pet manjših obrokov na dan, s tem se boste izognili tudi neprijetnim napadom lakote.

Obroke si pripravljajte na manjšem krožniku, saj ta preprosta zvijača zelo učinkovito prelisiči vaše oči in možgane ter jih pusti v prepričanju, da ste pojedli več, kot v resnici ste.

Uživajte pusto meso in ribe, pri pripravi hrane uporabljajte zdrave maščobe (oljčno olje, kokosovo olje, konopljino olje …), ki jih zmerno vključujte tudi v obroke (oreščki, avokado, arašidovo maslo ipd.), uživajte živila, bogata z vlakninami (sadje in zelenjava, stročnice, ovseni kosmiči, polnozrnata žita ipd.) ter na splošno omejite vnos enostavnih ogljikovih hidratov in jih zamenjajte s kompleksnimi, ki jih telo presnavlja dlje časa. V prehrano vključite fermentirane mlečne izdelke in pijte veliko vode ali nesladkanega, doma pripravljenega zeliščnega in zelenega čaja.

Izogibajte se predpripravljenim obrokom, prigrizkom, hitri hrani, sladkarijam, sladkim pijačam in predelanim živilom ter jih nadomestite s polnovredno, domačo, svežo in nepredelano hrano, ki jo sami pripravite v okusne in zdrave obroke. Nekatere raziskave kažejo, da je prehrana v primerjavi z vadbo bistveno bolj pomembna, zato ji moramo namenjati več pozornosti. Pravijo, da je razmerje pomembnosti med prehrano in vadbo pri hujšanju 80 : 20.

Nad obseg trebuha tudi s telesno vadbo

Za zdravje celotnega telesa, vitko postavo in zdrav obseg trebuha moramo poskrbeti tudi z aktivnim življenjskim slogom! Omejevanje ali zmanjševanje obsega pasu je mogoče doseči s podobnimi ukrepi kot na splošno veljajo za hujšanje, vendar je predvsem za izgubo že nakopičenih maščobnih oblog poleg zdrave, uravnotežene prehrane  ključnega pomena pravilna kombinacija prehrane z ustrezno telesno vadbo.

Ustrezna telesna vadba.

Zlato pravilo vsake zdrave rekreacije je dnevno vsaj trideset minut takšnega gibanja, pri katerem dosežemo rahlo zadihanost in znojenje. Vadbo moramo seveda prilagoditi individualnim zmožnostim posameznika in jo sproti prilagajati individualnemu napredku. Ključno je, da izberemo pravo vadbo. S pravilnim pristopom k povečanemu obsega pasu je doseganje sprememb relativno preprosto in ne povzroča prevelikega šoka za telo. Hkrati pa vsak napredek posameznika pozitivno motivira, ker izboljšuje tudi njegovo samopodobo. Z zmanjšanim obsegom pasu ni znižana le nevarnost za nastanek bolezni, pač pa se bistveno izboljša splošno počutje in opravilna sposobnost posameznika.

Če želimo ciljno zmanjšati maščobe na trebuhu, ne bo dovolj zgolj kardio vadba, ki spodbudi celotno telo, ampak jo je treba kombinirati tudi s posebnimi vajami, ki delujejo na trebušni del.

Med najboljše vaje za zmanjšanje obsega trebuha oziroma za raven trebuh spadajo:

  • Dvig trupa (klasični trebušnjaki), pri katerem dvigujete celotni zgornji del telesa.
  • V-dvig trupa z iztegom nog, pri čemer dvignete celotni zgornji del telesa in obe nogi v nekakšen V-položaj. Nogi naj bosta popolnoma iztegnjeni, hrbtenica pa kar se da ravna.
  • Upogib trupa (trebušnjaki), pri katerem dvigujete samo zgornji del trupa.
  • Upogib trupa z izmeničnim dvigovanjem nog – roki položite ob telo, dvignite trup, pri tem pa izmenično dvigujte tudi obe nogi – ena naj bo iztegnjena, druga v položaju 90 stopinj. Pazite, da bosta obe nogi iztegnjeni.
  • Upogib trupa z rotacijo in izmeničnim dvigovanjem nog, pri čemer še vedno dvigujete samo zgornji del trupa, vendar s to vajo aktivirate tudi stranske trebušne mišice.
  • Dvig nog leže – leže na hrbtu dvigujete noge, kolikor visoko zmorete (idealno kot 90 stopinj), pri čemer je zelo pomembno, da so noge ves čas popolnoma iztegnjene. Pri dviganju in spuščanju boste začutili krčenje trebušnih mišic.
  • Deska (plank) ali most na komolcih – vajo izvajate na dlaneh ali komolcih, celotno telo naj bo ravno in iztegnjeno. Položaj zadržite vsaj 30 sekund in postopoma podaljšujte čas. Če se vam vaja zdi enostavna, potem je ne izvajate pravilno. Položaj telesa je zelo pomemben!

Vaje, ki se osredotočajo predvsem na moč trupa, izvajajte v 10–30 ponovitvah, v treh serijah, vsaj trikrat na teden. Vsak dan pa poskrbite za kardio gibanje (hitra hoja, hoja v hrib, tek, kolesarjenje, plavanje ipd.), ki bo poskrbelo za zdravje vašega srca in ožilja, pospešilo metabolizem in izboljšalo vaše splošno počutje.

Ste poskusili že vse mogoče, obseg trebuha pa se nikakor noče zmanjšati?

Če se najdete med tistimi, ki so poskušali že praktično vse, da bi zmanjšali obseg trebuha, pa jim slednje nikakor ne uspe, potem je prišel čas, da tudi vi poskusite doseči svoj želeni cilj pri nas!

Kako vam pri oblikovanju postave lahko pomaga Linea Snella

Izberite eno od najučinkovitejših naravnih in neinvazivnih metod oblikovanja telesa na svetu – metodo Linea Snella.  Individualen in celosten pristopse določa glede na potrebe vsakega posameznika, zato lahko daje dolgoročno zajamčene rezultate.

Vadba v centru Linea Snella

Izgubite obseg na najbolj kritičnih točkah telesa z metodo Thermoslim, kjer se vse vaje izvajajo v ležečem položaju in brez velikih obremenitev za hrbtenico in sklepe. Specialna dopolnilna terapija v Bodywarmu pa vam bo pomagala, da boste še dodatno pospešili in dosegli naravno izločanje nakopičenih maščob, hkrati pa boste učvrstili tkiva in povečali elastičnost kože po preoblikovanju telesa. Na voljo vam je tudi posebna vibracijska vadba, pri kateri gre za kombinacijo telesne vadbe in vibracij, ki poteka na vrhunski napravi Powertrainer. Revolucionaren način vadbe omogoča progresivno hujšanje ob znatnem prihranku časa in napora v primerjavi s klasično telesno vadbo.

V naših studiih vam je na voljo tudi najsodobnejša estetska tehnologija za neinvazivno odstranjevanje trdovratnih lokaliziranih maščobnih oblog, imenovana kriolipoliza. V posebnem postopku z napredno tehnologijo hlajenja in vakuma varno zamrznemo maščobne celice in pospešimo njihovo naravno izločanje. Odstrani tudi maščobne obloge na trebuhu, postopek pa ne zahteva niti telesne vadbe niti diet. 

Naš skupen uspeh temelji na celostnem pristopu in individualni izbiri primernih terapij in programov, s pomočjo katerih boste vztrajno, prijetno in povsem sproščeno dosegli svoje zastavljene cilje, ohranili zdravje, izboljšali svoje počutje in hkrati dolgoročno obdržali postavo, ki vam jo bodo zavidali. Pri nas se tudi vaše sanje zlahka spremenijo v resničnost.

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!