Z namakanjem živil do boljše prebave

Namakanje in kaljenje žit, oreščkov, stročnic in semen ima več prednosti. Ker ovoj zrn vsebuje prehranske zaviralce (fitate, polifenole in goitrogene), lahko z namakanjem njihovo vsebnost vsaj nekoliko nevtraliziramo in izboljšamo absorpcijo vitaminov in mineralov v črevesju. Obenem tako poskrbimo za lažjo prebavljivost živil, bistveno skrajšamo čas kuhanja in si z vnaprejšnjo pripravo lažje uredimo režim prehranjevanja. Majhen trik za boljšo prebavo.

Z namakanjem žit do boljše prebave

Za namakanje si količino živil, ki jih boste potrebovali, najprej odtehtajte. Stresite jih v posodo iz inertnega materiala (steklo, keramika ali emajl) in jim dodajte okoli 200 ml tople vode ter žlico limoninega soka, sirotke, jogurta ali kefirja. Za boljši učinek lahko dodate še žlico sveže mlete ržene moke.

Ajdo, rjavi riž, proso in izdelke iz teh žit (moke, kaše, zdrob) namakajte vsaj 7 ur. Stročnice namakajte 36 ur, pri čemer jim kislo vodo menjajte na 12 ur. Neoluščeno zrnje ter izdelke iz stročnic in drugih žit  (pšenica, pira, kamut, oves, kvinoja …) namakajte 24 ur. Oreščke in semena pa namakajte vsaj 18 ur. Če jih boste uporabili v solatah ali jih želite shraniti za dlje časa, jih posušite v topli pečici. Če lahko, oreščke olupite, saj ovojnica rada vsebuje tudi obilico strupenih kemikalij (pesticidov, konzervansov in podobno).

Več nasvetov za urejeno prebavo preberite tudi v članku: KO NAM PREBAVA PREKRIŽA NAČRTE

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!