Preprosta čemaževa juha

Pomlad je končno zares potrkala na vrata z njo pa se prebuja tudi zeleni zaklad vitaminov. Čemaž, ki mu pogosto rečemo tudi divji česen, je popolno živilo za pomladno razstrupljanje telesa, saj čisti prebavila, sečila, kri, dihala in kožo, poleg tega pa znižuje holesterol in uravnava krvi tlak.

Namesto na tržnico ali v trgovino, se lahko ponj odpravite kar v bližnji gozd. A pozor, po izgleduje čemaž zelo podoben strupeni šmarnici. Razliko je opazna, ko podrgnemo liste, saj čemaž razvije močan vonj po česnu.

Sestavine za juho

  • 2 veliki pesti čemaževih listov
  • 2 krompirja
  • 1 čebula
  • 25 g masla (lahko tudi olivno olje)
  • 1 liter jušne osnove (piščančje ali zelenjavne)
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • Muškatni orešček

Postopek

V posodi na zmernem ognju stopite maslo. Prepražite čebulo, dodajte na kocke narezan krompir in premešajte, začinite s soljo in poprom in zalijte z malo jušne osnove. Zmanjšajte ogenj, posodo pokrijte in pustite, da krompir omehča.

Recept čemaževa juha

Nato dodajte ostalo jušno osnovo in počakajte da zavre. Dodajte še liste čemaža in kuhajte 2 minuti, da listi omehčajo. Pazite, da ga ne kuhate predolgo, saj tako izgubi svežo zeleno barvo in okus.

Juho nato zlijte v mešalnik ali pa uporabite palični mešalnik in mešajte, dokler juha ni gladka. Dodajte smetano in začimbe po okusu.

Če želite juho popestriti, lahko dodate kocke popečenega polnozrnatega kruha, za prave sladokusce pa priporočamo korenčkov čips ali čips iz sladkega krompirja.

Dober tek!

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!