5 glavnih krivcev za utrujenost in pomanjkanje energije

Na prve spomladanske žarke se pogosto odzovemo s spomladansko utrujenostjo, ki jo spremljajo pomanjkanje energije, manjša fizična zmogljivost, izčrpanost, brezvoljnost in slaba koncentracija. A zanjo niso krivi le zunanji dejavniki. Poglejmo si glavne vzroke za utrujenost, ki jih lahko odpravite sami. 

Kje je meja med normalno in bolezensko utrujenostjo? 

Nič nenavadnega ni, če se zjutraj zbudite čili in polni energije, zvečer pa ležete k počitku povsem izčrpani od dela in fizične aktivnosti ter opravkov. Kadar utrujenost kljub počitku ne mine in se zjutraj zbujate celo bolj utrujeni, kot zvečer, pa je treba razloge iskati drugje. Preden pomislite na bolezen, se vprašajte: 

  • Je morda vaše počutje posledica intenzivnega življenjskega sloga, prevelikih fizičnih ali psihičnih obremenitev in skrbi? 
  • Kakšno je razmerje med vašim delom in prostim časom? Se držite načela: 8 ur dela, 8 ur sproščanja in 8 ur spanja? 
  • Je vaš spanec kakovosten ali se ponoči zbujate? 
  • Ste bolj utrujeni zjutraj ali zvečer? Kaj vas najbolj utruja? 
  • Kdaj, kolikokrat na dan in kako se prehranjujete? 
  • Vas mučijo čustvene stiske, tesnoba, potrtost? Kaj vas skrbi?
Utrujenost. Normalna ali bolezenska? Prepoznajte znake.


Utrujenost od dela in opravkov 

Preobremenjenost, stalna vpetost v delo in čezmeren stres hitro vodijo v stanje delovne izčrpanosti in lahko sprožijo celo izgorelost. Čeprav je za obe stanji značilna izčrpanost, moramo med njima razlikovati. Prvo lahko odpravimo s počitkom, druga pa pogosto zahteva psihoterapevtsko obravnavo. 

Delovna izčrpanost ni le posledica prekomernega dela, temveč vsake pretirane zunanje obremenitve, kronične težave ali stresa na kateremkoli področju življenja. 

Predstavljajte si svojo energijo kot baterijsko svetilko, ki jo prižgete vsakič, ko delate, razmišljate, načrtujete, komunicirate z drugimi, hodite po opravkih ali ste fizično aktivni. Vsak opravek, vsaka misel in vsako čustvo troši vaše baterije, ne glede na to, kako se ob aktivnosti počutite. Zato je pomembno, da se naučite kakšnemu opravku reči NE in si vzeti čas za popoln odklop, ko lahko malce napolnite baterije.

Utrujenost od stalnih skrbi

Zadnje obdobje je v marsikomu vzbudilo obilico čustev in občutkov. Čustvena in psihična obremenitev sta eden glavnih virov utrujenosti, nejevolje in pogosto tudi prekomerne telesne teže. 

Stalna skrb in razmišljanje o negativnih scenarijih lahko vodita v povišan srčni utrip in krvni tlak, zakrčenost mišic, prekomerno prehranjevanje ter prej ali slej do utrujenosti, bolečine in odvečnih kilogramov. 

V Linea Snelli zato velik poudarek namenjamo učinkovitemu spoprijemanju s tesnobo in drugimi neugodnimi psihološkimi stanji. Povprašajte za pomoč naše izkušene terapevke na brezplačnem uvodnem posvetu (https://www.lineasnella.si/brezplacen-posvet/).

Ekstremi pri aktivnosti in počitku

Ko ste povsem izžeti, se izogibajte ekstremom, kot sta pretirana telesna aktivnost ali celodnevno sedenje in poležavanje. Intenzivno fizično aktivnost telo dojema kot stres, mirovanje pa kot pripravo na spanje. 

Če je vaše delo pretežno sedeče in se po zaključku delovnika najraje zleknete na kavč, ste na dobri poti do še večje utrujenosti, slabe drže, odvečnih kilogramov ter bolečin v mišicah in sklepih. Priporočljivo je, da že med delom večkrat vstanete, se sprehodite in naredite nekaj razteznih vaj. Kako lahko v svoj vsakdanjik vnesete več gibanja, pa si preberite tukaj (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/kako-postanemo-telesno-aktivni/). 

Namesto naporne športne aktivnosti pa raje izberite krajši, umirjen sprehod, delo na vrtu ali urejanje okolice hiše … Karkoli sprosti napetost v telesu in spočije možgane. Dan lahko zaključite z jogo, meditacijo, savno ali drugo pasivno obliko sproščanja. Obiskovalke centrov Linea Snella denimo svojo vadbo najraje zaključijo s terapijo Bodywarm (https://www.lineasnella.si/programi/terapije/bodywarm/) ali v termo blazini (https://www.lineasnella.si/programi/terapije/termo-blazina/). 

Pomanjkanje spanja in slaba higiena spanja 

Ste vedeli, da imata že dve neprespani noči občutne posledice za vašo koncentracijo, koordinacijo v prostoru in storilnost? 

Kronično pomanjkanje spanca je brez dvoma eden glavnih krivcev za utrujenost, ki lahko na dolgi rok upočasni metabolizem in otežuje regulacijo telesne teže. Zato naj spanje čim prej postane ena od vaših vsakodnevnih prioritet. Odlične nasvete za izboljšanje spalnih navad najdete tukaj (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/vpliv-spanja-na-proces-regulacije-telesne-teze/).

Neprimerna in prazna prehrana

Hrana je glavno gorivo za telo. Pri utrujenosti ima vlogo takrat, ko: 

  • uživamo pretežno prazno hrano z nizko vsebnostjo mikrohranil (vitaminov in mineralov),
  • naša prehrana nima pravega razmerja med mikrohranili (ogljikovimi hidrati, proteini in maščobami), 
  • uživamo hrano, na katero smo intolerantni (gluten, mlečni izdelki jajca, koruza), 
  • se ne prehranjujemo dovolj ali redno (hujšanje, neredni obroki). 

Lotite se hujšanja z uživanjem dovolj polnovredne hrane in izbiranjem zdravih živil. Iz jedilnika izločite prazno hrano in si uredite redne, po možnosti sveže pripravljene obroke (4 do 6 dnevno). 

Nekaj najboljših idej za zdravo kosilo, zajtrk in večerjo smo zbrali v tem (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/svezi-predlogi-za-zdrave-obroke/) zapisu, podrobnejši prehranski načrt pa vam lahko pripravijo izkušene terapevtke Linea Snella. Vabljeni na brezplačen prvi posvet. 

Kadar utrujenost traja dlje časa in si je ne znate povsem pojasniti z zgornjimi možnimi vzroki, se seveda posvetujte z zdravnikom o morebitni slabokrvnosti, pomanjkanju ključnih vitaminov in mineralov, neurejenem krvnem tlaku, sindromu kronične utrujenosti in drugih možnih obolenjih. 

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!