7 najbolj hujšanju prijaznih živil na planetu

Se želite pred poletno sezono znebiti odvečnih kilogramov? Ali pa so vaše novoletne zaobljube vsebovale pomembno točko o uspešnem hujšanju? Morda imate v mislih idealno težo, ki jo želite čim bolj učinkovito doseči in obdržati?

Predstavljamo vam 7 najbolj hujšanju prijaznih živil na planetu. Različna živila različno vplivajo na našo presnovo.

Predstavljamo vam 7 najbolj hujšanju prijaznih živil na planetu.

1. ZELENOLISTNATA ZELENJAVA – zakladnica zdravja 

Zelenolistnata zelenjava je zmagovalka med živili, ki pripomorejo k hujšanju, zato ji posvečamo posebno pozornost. Med zelenolistnato zelenjavo spadajo listnati ohrovt, špinača, brokoli, blitva in nekatera druga zelenjava. Tovrstna zelenjava ni samo izjemno prijazna za hujšanje, temveč tudi nasploh eno izmed najbolj zdravih živil na planetu. Zelenolistnata zelenjava vsebuje vitamine, minerale in antioksidante ter je izjemno bogata z vlakninami, kar omogoči zdravo in uravnoteženo presnovo. Dodatna porcija zelenolistnate zelenjave je pri hujšanju izjemno primerna, saj obilno poveča prostornino obroka, hkrati pa zgolj minimalno poveča število zaužitih kalorij.

Nekaj zdravih idej za vključitev zelenolistnate zelenjave v vaš vsakdan:

  • pripravite si zeleni smoothie iz banane, probiotičnega jogurta, malin in porcije sveže špinače,
  • ob kosilu si pripravite okusno solato iz blitve in fižola,
  • svojo najljubšo omako za testenine popestrite s porcijo hrustljavega brokolija.

2. JABOLČNI KIS – nepogrešljiv pri zmanjšanju teka 

Jabolčni kis ni na prvi pogled prav nič posebnega. Vseeno pa je to živilo, ki ga najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu, izjemno priljubljeno med ljubitelji zdrave in hujšanju prijazne prehrane. Jabolčni kis lahko uporabite kot solatni preliv, prav tako pa ga lahko uporabite pri peki. Kis pomaga nadzirati raven sladkorja v krvi, hkrati pa zmanjšuje lakoto med obroki. Če niste ljubitelji solat, lahko jabolčni kis zaužijete razredčenega z vodo.

3. CHIA SEMENA – bogat vir vlaknin za zdravo hujšanje

Ta majhna in hrustljava semena predstavljajo eno izmed najbolj zdravih živil na svetu. Zakaj pa so chia semena tako učinkovita pri hujšanju? So eden izmed najbolj bogatih virov vlaknin na svetu. Chia semena lahko kot nadomestek jajc uporabite pri peki, poleg tega pa lahko z njimi posipate solate, jogurte ali iz njih pripravite slasten chia puding.

4. KUHAN KROMPIR – pomaga preprečiti prenajedanje

Kuhan krompir spada med najbolj nasitna živila na svetu. Pomaga namreč zmanjšati tek in s tem prepreči prenajedanje. Krompir je v zadnjih letih v shujševalnih krogih na slabem glasu, saj ga nekateri napačno povezujejo z negativnim vplivom ogljikovih hidratov na hujšanje. V resnici gre za izjemno bogat vir hranilnih snovi. Hujšanju prijazna je tudi druga gomoljna zelenjava, kot so sladki krompir, korenje in repa.

5. STROČNICE – vir beljakovin in vlaknin

Kot nalašč so stročnice ena izmed najbolj raznolikih kategorij živil. Uporabite jih lahko pri pripravi juh in vseh vrst omak, pa tudi v solatah in vseh vrstah prilog. Za izgubo telesne teže so posebej priporočljivi leča ter črni in rdeči fižol. Stročnice so večinoma bogate z vlakninami in beljakovinami, kar je pri izgubi telesne teže vsekakor dobrodošlo.

6. TUNA – nizkokalorično živilo za uspešno hujšanje

Tuna je nizkokalorično živilo, ki je izjemno bogato z beljakovinami. Pomembno pa je, da posegate po tuni v lastnem soku in ne po tuni v olju. Če se odločate za hujšanje, priporočamo, da se izogibate klasični kombinaciji tune in kruha. Namesto tega si pripravite okusno tunino solato ali pa z zelenjavo, s stročnicami in tuno napolnjeno tortiljo. Tuna je lahko s porcijo sveže zelenjave in jajc tudi odličen zajtrk.

7. PROBIOTIČNI JOGURT – zdrava črevesna flora

Jogurt vsebuje probiotične bakterije, ki pomagajo ohranjati zdravo črevesno floro. S tem izboljšajo delovanje črevesja in so zato odlična izbira pri hujšanju. Probiotični jogurt je odličen zajtrk (popestrite ga lahko z ovsenimi kosmiči, s chia semeni in svežim sadjem).

Želite praktične nasvete pri projektu hujšanja? Veste, koliko obrokov na dan je idealnih za izgubo in ohranjanje teže? Odgovore najdete na našem blogu!

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!