Hrana za hujšanje: 7 najbolj prijaznih živil na planetu

Se želite pred poletno sezono znebiti odvečnih kilogramov? Ali pa so vaše novoletne zaobljube vsebovale pomembno točko o uspešnem hujšanju? Morda imate v mislih idealno težo, ki jo želite čim bolj učinkovito doseči in obdržati?

Predstavljamo vam 7 najbolj hujšanju prijaznih živil na planetu. Različna živila različno vplivajo na našo presnovo in s tem na izgubo kilogramov, zato je ključnega pomena, da je hrana za hujšanje, ki jo izberemo, resnično prava.

Pravilno izbrana hrana za hujšanje vam lahko pomaga pri hitrejšem doseganju rezultatov.

1. CHIA SEMENA in hujšanje – bogat vir vlaknin za zdravo hujšanje

Ta majhna in hrustljava semena predstavljajo eno izmed najbolj zdravih živil na svetu. Zakaj pa so chia semena tako učinkovita pri hujšanju? Chia semena hujšanje spodbujajo na naraven in zdrav način zaradi visoke vsebnosti vlaknin, ki nas nasitijo in s tem zmanjšujejo občutek lakote. Poleg vlaknin so chia semena tudi bogat vir omega-3 maščobnih kislin, beljakovin, antioksidantov in različnih vitaminov, kot so kalcij, magnezij in fosfor.

Zaradi svoje sposobnosti absorpcije tekočine chia semena ustvarijo želatinasto teksturo, kar je odlično za pripravo različnih jedi. Uporabite jih lahko kot nadomestek jajc pri peki, kot posip za solate, jogurte ali pa iz njih pripravite slasten chia puding. Prav tako so chia semena primerna za dodajanje v smutije in energijske ploščice, saj izboljšajo njihovo hranilno vrednost.

Recept: Enostaven chia puding z mandljevim mlekom

Sestavine:

  • 3 žlice chia semen
  • 1 skodelica mandljevega mleka (ali drugega rastlinskega mleka)
  • 1 žlička medu ali javorjevega sirupa (po želji)
  • 1/2 žličke vaniljevega ekstrakta
  • Sveže sadje za okras (jagode, borovnice, mango itd.)

Navodila:

  1. V posodi zmešajte chia semena, mandljevo mleko, med (ali javorjev sirup) in vaniljev ekstrakt.
  2. Dobro premešajte, da se chia semena enakomerno porazdelijo po tekočini.
  3. Posodo pokrijte in postavite v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje pa čez noč, da semena nabreknejo in se oblikuje puding.
  4. Pred serviranjem še enkrat premešajte in puding postrezite s svežim sadjem po izbiri.

Ta preprost recept za chia puding je odličen način, da v svojo prehrano vključite ta izjemno hranilna semena, obenem pa si privoščite zdrav in okusen obrok.

Okusen puding iz chia semen za hujšanje.

2. ZELENOLISTNATA ZELENJAVA – zakladnica zdravja 

Zelenolistnata zelenjava je zmagovalka med živili, ki pripomorejo k hujšanju, zato ji posvečamo posebno pozornost. Med zelenolistnato zelenjavo spadajo listnati ohrovt, špinača, brokoli, blitva in nekatera druga zelenjava. Tovrstna zelenjava ni samo izjemno prijazna za hujšanje, temveč tudi nasploh eno izmed najbolj zdravih živil na planetu.

Zelenolistnata zelenjava vsebuje vitamine, minerale in antioksidante ter je izjemno bogata z vlakninami, kar omogoči zdravo in uravnoteženo presnovo. Dodatna porcija zelenolistnate zelenjave je pri hujšanju izjemno primerna, saj obilno poveča prostornino obroka, hkrati pa zgolj minimalno poveča število zaužitih kalorij.

Nekaj zdravih idej za vključitev zelenolistnate zelenjave v vaš vsakdan:

  • pripravite si zeleni smoothie iz banane, probiotičnega jogurta, malin in porcije sveže špinače,
  • ob kosilu si pripravite okusno solato iz blitve in fižola,
  • svojo najljubšo omako za testenine popestrite s porcijo hrustljavega brokolija.

3. JABOLČNI KIS – nepogrešljiv pri zmanjšanju teka 

Jabolčni kis ni na prvi pogled prav nič posebnega. Vseeno pa je to živilo, ki ga najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu, izjemno priljubljeno med ljubitelji zdrave in hujšanju prijazne prehrane. 

Jabolčni kis je bogat z ocetno kislino, ki ima več koristnih lastnosti. Ena najpomembnejših je sposobnost nadziranja ravni sladkorja v krvi. S tem se preprečijo nenadni skoki in padci sladkorja, kar pomaga pri zmanjšanju želje po sladkarijah in prigrizkih. Poleg tega ocetna kislina poveča občutek sitosti, kar pripomore k zmanjšanju vnosa kalorij in spodbuja hujšanje.

Uporaba jabolčnega kisa je vsestranska. Najpogosteje se uporablja kot solatni preliv, saj doda prijeten kiselkast okus in hkrati ponudi zdravstvene koristi. Prav tako ga lahko uporabite pri peki, kjer deluje kot naravni konzervans in izboljša teksturo ter okus jedi. Za tiste, ki niso ljubitelji solat, je priporočljivo, da jabolčni kis zaužijejo razredčenega z vodo. Enostaven napitek iz ene do dveh žlic jabolčnega kisa, pomešanega s kozarcem vode, je lahko osvežilna in zdrava izbira.

Če pa vam tudi to ne najbolj diši, smo vam pripravili recept za resnično okusen napitek iz kisa.

Recept: Osvežilni napitek z jabolčnim kisom

Sestavine:

  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 kozarec vode (250 ml)
  • 1 žlička medu ali javorjevega sirupa (po želji)
  • 1/2 limone, iztisnjen sok
  • Sveži listi mete (po želji)

Navodila:

  1. V kozarec vode dodajte jabolčni kis in limonin sok.
  2. Po želji dodajte med ali javorjev sirup za sladkost.
  3. Dobro premešajte, da se vse sestavine povežejo.
  4. Dodajte sveže liste mete za dodatno svežino in okras. Preden jih dodate jih dobro zmečkajte ali zdrobite, tako bodo oddali še več okusa.
  5. Napitek popijte pred obrokom, da zmanjšate apetit in uravnavate raven sladkorja v krvi.

Redno uživanje jabolčnega kisa v kombinaciji z uravnoteženo prehrano in telesno aktivnostjo lahko znatno pripomore k izgubi teže in izboljšanju splošnega zdravja.

Napitek iz kisa, vode, limone in metinih listov za hujšanje.

4. KUHAN KROMPIR – pomaga preprečiti prenajedanje

Kuhan krompir spada med najbolj nasitna živila na svetu. Pomaga namreč zmanjšati tek in s tem prepreči prenajedanje. Krompir je v zadnjih letih v shujševalnih krogih na slabem glasu, saj ga nekateri napačno povezujejo z negativnim vplivom ogljikovih hidratov na hujšanje. V resnici gre za izjemno bogat vir hranilnih snovi.

Hujšanju prijazna je tudi druga gomoljna zelenjava, kot so sladki krompir, korenje in repa.

5. STROČNICE – vir beljakovin in vlaknin

Kot nalašč so stročnice ena izmed najbolj raznolikih kategorij živil. Uporabite jih lahko pri pripravi juh in vseh vrst omak, pa tudi v solatah in vseh vrstah prilog. Za izgubo telesne teže so posebej priporočljivi leča ter črni in rdeči fižol. Stročnice so večinoma bogate z vlakninami in beljakovinami, kar je pri izgubi telesne teže vsekakor dobrodošlo.

 

Stročnice imajo praviloma nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se sladkorji iz njih počasi sproščajo v krvni obtok, kar preprečuje nenadne skoke krvnega sladkorja in s tem pomaga pri uravnavanju apetita. Poleg tega vlaknine v stročnicah izboljšajo prebavo in spodbujajo občutek sitosti, kar lahko zmanjša skupni vnos kalorij. Beljakovine v stročnicah pa so ključne za gradnjo in obnovo mišic, kar je pomembno za ohranjanje mišične mase med hujšanjem.

6. TUNA – nizkokalorično živilo za uspešno hujšanje

Tuna je nizkokalorično živilo, ki je izjemno bogato z beljakovinami. Pomembno pa je, da posegate po tuni v lastnem soku in ne po tuni v olju. Če se odločate za hujšanje, priporočamo, da se izogibate klasični kombinaciji tune in kruha. Namesto tega si pripravite okusno tunino solato ali pa z zelenjavo, s stročnicami in tuno napolnjeno tortiljo. Tuna je lahko s porcijo sveže zelenjave in jajc tudi odličen zajtrk.

7. PROBIOTIČNI JOGURT – zdrava črevesna flora

Jogurt vsebuje probiotične bakterije, ki pomagajo ohranjati zdravo črevesno floro, saj probiotične bakterije izboljšujejo absorpcijo hranil, zmanjšujejo vnetja in krepijo imunski sistem. S tem izboljšajo delovanje črevesja in so zato odlična izbira pri hujšanju.

Jogurt je izjemno vsestranski in ga lahko vključite v različne obroke. Probiotični jogurt je odličen zajtrk, ki ga lahko popestrite z ovsenimi kosmiči, chia semeni in svežim sadjem. Tako pripravljen obrok vam zagotovi dolgotrajno sitost, uravnava krvni sladkor in vas napolni z energijo za začetek dneva. Poleg tega ga lahko uporabite tudi kot osnovo za zdrave smutije, solatne prelive ali kot dodatek k različnim sladicam in prigrizkom.

Vključitev probiotičnega jogurta v vašo prehrano ne le, da podpira hujšanje, ampak tudi izboljšuje splošno zdravje in dobro počutje. Z rednim uživanjem probiotičnega jogurta lahko naredite veliko za svoje zdravje, ne da bi se morali odreči okusnim in hranilnim obrokom.

 

Želite praktične nasvete pri projektu hujšanja? Veste, koliko obrokov na dan je idealnih za izgubo in ohranjanje teže? Ali kaj vam pove indeks telesne mase (ITM)? Odgovore najdete na našem blogu!

 

Za strokovno pomoč pri hujšanju pa se kadarkoli dobrodošle na brezplačnem posvetu v eni od naših številnih poslovalnic po Sloveniji, kjer vam bodo izkušene svetovalke pomagale pri dosegu ciljev in motivaciji.

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!