10 najboljših živil proti napihnjenosti

Ko uvajamo spremembe v način prehranjevanja, se lahko v začetku pojavijo prebavne težave in občutek nelagodja v trebuhu. Precej nadležna in neprijetna težava je napihnjenost, ki se običajno pojavi, ko naše telo v prebavilih ne more razgraditi vseh nastalih plinov. Trd in napihnjen trebuh pa ni le estetska težava, saj povečan obseg trebuha največkrat spremljajo bolečine v trebuhu, spahovanje, spuščanje vetrov ali kombinacija vsega naštetega. Ponavadi težave minejo v nekaj dneh brez večjih težav, pri hitrejšem reševanju napihnjenosti pa si lahko pomagate s spodnjimi živili.

Nasveti proti napihnjenosti

Redna in zadostna hidracija je vaš ključni zaveznik v boju proti razdraženosti prebavil in napihnjenosti. Pijte dovolj vode in namesto sokov, gaziranih pijač ali alkohola raje posezite po nesladkanih čajih.

Ingver se priporoča za pomiritev razdraženega želodca, pospeševanje prebave in preprečevanje napihnjenosti. Uporabite ga za popestritev okusa jedi ali redno pijte ingverjev čaj.

Kumina vsebuje veliko karvona, zato velja za najučinkovitejše rastlinsko sredstvo proti napihnjenosti. Učinkovito deluje tudi proti krčem in pospešuje izločanje urina. Če vam ne ustreza njen okus, poskusite najprej z mleto kumino ali čajem iz kumine. Potresite jo čez jedi, ki rade povzročajo napihnjenost, in jo dodajajte v manjših količinah, saj njen okus rad prevlada.

Ker vsebujejo veliko vode in vlaknin, so kumare idealna naravna pomoč za boljšo prebavo.

Tako semena kot drugi deli koromača oziroma komarčka so koristni v boju proti napihnjenosti in krčem v prebavilih. Pripravite si čaj iz koromača ali uporabite gomolj kot zelenjavno prilogo jedem.

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin žitarice, predvsem polnozrnati kosmiči in kaše (npr. ajdova), delujejo kot čistilci črevesja.

Pri napihnjenosti in ostalih težavah s prebavo se odlično vnesejo probiotični izdelki, s katerimi v organizem vnesemo zdrave bakterije. Poskrbite za zdravo črevesno floro z navadnim jogurtom, kerfirjem ali drugimi probiotičnimi živili, ki vsebujejo naravne mlečnokislinske bakterije Lactobacillus acidophilus in Bifidobacterium lactis.

Zaradi visoke vsebnosti kalija, ki nase veže vodo, si lahko pri zabuhlosti in napihnjenosti pomagate tudi z bananami.

Po obroku si privoščite čaj iz poprove mete, ki pomaga sproščati gladke mišice in tako pri odvajanju plinov iz črevesja.

Kamilica je znana po svojem pomirjevalnem učinku, ki deluje pri težavah z razdraženim črevesjem in nelagodju v želodcu. Priporočamo pitje čaja iz kamilice pred spanjem.

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!