Hujšanje po porodu – kako si na zdrav način povrniti raven trebuh

Spletni mediji ponujajo nešteto možnosti za hitro, skoraj čudežno izgubljanje kilogramov po porodu. Piko na i pa dodajo še zvezdnice, ki svoje družbene profile polnijo s fotografijami, na katerih je dober mesec dni po porodu njihovo telo videti skorajda tako, kot da nikoli niso bile noseče, kaj šele, da bi rodile. Veliko mladih mamic tudi zato čuti velik pritisk zaradi odvečnih kilogramov, ki so jih pridobile med nosečnostjo.

Posnemanje zvezdnic je popolnoma nepotrebno in celo nevarno, opozarjajo strokovnjaki. Na zdrav način lahko prav vsaka zdrava mamica v obdobju od 6–12 mesecev izgubi vse pridobljene kilograme. Tukaj je nekaj koristnih nasvetov.

Nosečnost je za vsako žensko obdobje, ko preprosto ne more uiti kakšnemu odvečnemu kilogramu. Ti se med nosečnostjo kopičijo zaradi otroka, ki raste v maternici, ter zaradi priprave telesa na zaključek nosečnosti in porod, ko bo potrebovalo največ energije. Kljub temu pa je pomembno, da nosečnice poskušajo obdržati zdravo telesno težo vse do poroda.

Prevelika teža pomeni večje tveganje med samo nosečnostjo in tudi pri porodu, opozarjajo ginekologi. Raziskave in praksa so namreč pokazale, da so spodaj našteti zapleti bolj verjetni, če je kilogramov preveč:

  • prisotnost beljakovin v urinu,
  • visok krvni tlak oz. hipertenzija,
  • sladkorna bolezen,
  • močno zatekanje sklepov in udov,
  • večja možnost zapletov med samim porodom,
  • večja možnost za carski rez.

 

Hujšanje po porodu je lahko tudi psihično zelo naporno.

Za koliko kilogramov se lahko zredim med nosečnostjo?

Žal na to vprašanje ne obstaja en – univerzalen odgovor. Koliko naj bi se bodoča mamica zredila med nosečnostjo, je odvisno predvsem od njenega indeksa telesne mase.

Zdravo pridobivanje kilogramov v nosečnosti v prvi vrsti pomeni jesti za zdrav razvoj otroka. Kilogrami se torej pridobijo zaradi teže otroka, ki povprečno znaša okoli 3,5 kilograma. Povečane prsi so lahko težje za okoli 400 gramov, razvijajoča se maternica tehta 1 kilogramposteljica 700 gramovplodovnica 800 gramov in dodatna količina krvi do 1,3 kilograma.

Veliko nosečnic pesti tudi zastajanje vode v telesu, kar lahko pomeni od 1 pa tudi do 5 kilogramov do konca nosečnosti.

V drugem trimesečju bo bodoča mamica pridobila tudi nekaj maščobnih zalog, ki se bodo nakopičile predvsem zaradi kasnejše potrebe po dodatni energiji. Po navadi je te maščobe za dodatne 3 kilograme.

Okvirni izračun torej pokaže, da se nosečnica (brez teže zadrževane vode v telesu) zredi za 8–10 kilogramov.

Vsaka ženska, ki ima pred nosečnostjo normalno telesno težo, naj bi se med njo zredila za 8 oziroma do največ 15 kilogramov. Tiste bodoče mamice, ki pa imajo nekaj kilogramov preveč, naj se med nosečnostjo zredijo za 5–8 kilogramov, saj njihovo telo že razpolaga z zalogo hranilnih snovi, ki jih potrebuje rastoči otrok v maternici.

Seveda pa se je o točnih številkah zmeraj dobro posvetovati z zdravnikom, ki pozna vse značilnosti in posebnosti vašega telesa in nosečnosti. A kljub slednjemu je nasvet, da mora nosečnica jesti za dva (v kaloričnem smislu), popolnoma zastarel.

Zakaj moram težo po porodu izgubiti?

Ob tem, da si prav vsaka ženska po porodu želi »svoje telo nazaj«, je izguba odvečnih kilogramov po porodu pomembna predvsem zaradi zdravja. Pri naslednji nosečnosti lahko prekomerna teža pomeni tveganje za težko oz. težavno nosečnost. Prav tako lahko odvečni kilogrami povzročijo visok krvni tlak, nosečniško sladkorno bolezen, težave med samim porodom in to so samo nekatere med njimi.

Tudi če ne načrtujete drugega otroka, bo izguba odvečne teže predvsem balzam za vaše telo, zdravje in dobro psihofizično počutje. A naj vas potolažimo, da večina mamic že po porodu (glejte vsebino o pridobivanju kilogramov zgoraj) iz porodnišnice pride s 4–8 kilogrami manj.

Se pa ravno v predelu trebuha najbolj nabira tudi visceralna maščoba, ki pa ni zgolj estetska težava, ampak lahko zelo pomembno vpliva na splošno zdravje.

V centrih Linea Snella ponujamo strokovno pomoč tudi za hujšanje po porodu.

Kdaj in kako začeti poporodno hujšanje?

Ste vedeli, da če je vaš porod potekal normalno, lahko določene vaje z rokami in nogami ter s kratkimi serijami ponovitev izvajate že 24 ur po porodu? Zdravniki pravijo, da je zmerno gibanje čim prej po porodu celo zelo priporočljivo, saj preprečuje vensko trombozo.

Z normalnim gibanjem (poudarjamo: če je porod potekal normalno) pa lahko pričnete približno 6–8 tednov po porodu, saj se v tem času vsi organi ponovno vrnejo v normalno oz. predporodno stanje (krčenje maternice …).

Prav vsaka mlada mamica lahko z nekaj volje in truda izgubi poporodne kilograme. Pomembno je le, da se hujšanja lotite počasi, umirjeno ter brez nerealnih ciljev, ki bodo povzročali samo stres in slabo voljo. To na koncu ne bo dobro ne za vas, niti ne za vašega malčka. Predvsem zaradi dojenja mora biti izguba kilogramov počasna, proces hujšanja po porodu in vadbe pa skrbno načrtovana.

Torej, kako izgubiti trebuh po porodu in ostale odvečne kilograme? In kako se to razlikuje od navadnega hujšanja v trebuh?

 

Za hujšanje po porodu je pravilna prehrana res ključnega pomena, saj lahko le tako tudi dojenček z dojenjem dobi vsa hranila, ki jih potrebuje.

Pravilna prehrana za hujšanje po porodu

Najprej opozorilo. Z drastičnimi dietami in s prehitrim hujšanjem vaše mleko ne bo več tako hranilno, kot bi za dojenčka moralo biti. V skrajnem primeru lahko mleko tudi izgubite.

Prehrano načrtujte tako, da bo vaše telo oskrbela z zadostnimi količinami beljakovin, esencialnih maščob, vitaminov, mineralov ter drugimi za zdravje pomembnimi snovmi. Poleg zadostne količine vode zaužijte najmanj tri obroke, idealno pa bi bilo, če bi lahko jedli štirikrat, ali celo šestkrat na dan.

Da hujšanje po porodu ne bi vplivalo na laktacijo (tvorbo mleka), je zelo priporočljivo, da prva dva meseca po porodu ne zmanjšate vnosa kalorij. Samo z dojenjem boste namreč porabili okoli 500 kalorij na dan. Pri normalni prehrani to pomeni, da boste vsak teden izgubili pol kilograma in to brez telesne vadbe.

S takšno izgubo kilogramov poteka tudi zdravo hujšanje, saj pol kilograma na teden pomeni, da v enem letu izgubimo 26 kilogramov. Namesto da se obremenjujete z dieto, jejte torej normalno, pojdite z otrokom na sprehod in prva dva meseca po porodu telesu dovolite, da si opomore.

Ne samo prehrana, za uspešno hujšanje je pomemben tudi ritem prehranjevanja. Če se že odločite za zmanjšan energijski vnos, pazite, da boste na dan vseeno pojedli okoli 1.500 kalorij. Večji del jih morate pojesti v prvi polovici dneva – torej za zajtrk, malico in kosilo.

  • Po porodu je idealna malica kos sadja, lonček navadnega jogurta ali kefir. Probiotiki vam bodo pomagali zmanjšati napihnjenost, pospešili bodo prebavo ter vaše telo napolnili z energijo.
  • Kosilo naj vsebuje zelenjavo ter ogljikove hidrate ali škrob, a v času hujšanja ne več kot 50 g (tehtamo suh in nekuhan izdelek).
  • Večerja pa naj bo čas za juhe, pečeno in kuhano zelenjavo ter meso ali solate.
  • Seveda je treba piti dovolj vode. Če vam to povzroča težave, si pomagajte tako, da si tri plastenke (0,5 l) napolnite z vodo, v katero ste dodali malo limoninega soka. Voda bo tako šla lažje po grlu in na ta način boste na dan spili vsaj 1,5 litra tekočine.

Ko pride čas za vadbo – bo trebuh po porodu spet raven?

Najpogostejša napaka, ki jo ženske, ki po porodu želijo čim prej izgubiti kilograme, naredijo, je, da takoj, ko lahko, začnejo s tekom in trebušnjaki. Žal je to popolnoma narobe. 

 Vaje za trebuh, ki ste jih lahko izvajale pred nosečnostjo, vam po nosečnosti ne bodo pomagale izgubiti maščobe in izklesati trebuha. S tovrstnimi vajami namreč ustvarjamo pritisk v trebušni votlini, ki bo trebuh celo povečal.

Najprej začnite z bolj aktivnimi sprehodi in hitro hojo ter redno izvajajte Keglove vaje. Slednje vam bodo pomagale krepiti krožni mišici, ki nadzorujeta pretok urina in krčenje vagine.

Šele, ko boste začutili, da je telo pripravljeno, se posvetite vajam za krepitev trebušnih mišic. V primeru, da se vam je zaradi nosečnosti prema trebušna mišica (teče od žličke prsnice navzdol do dimeljnice) razmaknila, boste morali s pravilno izbranimi vajami začeti zelo počasi, sicer lahko stanje samo še poslabšate.

Vaš trebuh je lahko spet raven in trebušne mišice utrjene, a pomembno je, da se vadbe in hujšanja lotite na pameten in zdrav način.

 

Strokovna pomoč pri Linei Snella se lahko skoncentrira na tisti del telesa, ki vas najbolj moti.

Da bi pa po uspešnem hujšanju po porodu ohranile raven trebuh, je treba poskrbeti tudi za zdrav življenjski slog še naprej, kljub novi vlogi kot (pre)zaposlena mamica.

Strokovna pomoč za trajne rezultate

Linea Snella vam zagotavljamo, da bo hujšanje v trebuh učinkovito le, če se ga boste lotili s kombinacijo zdrave prehrane in vadbe. Slednja bo pod našim budnim očesom sestavljena iz kombinacije intervalne kardio vadbe in vaj za krepitev mišic.

Res pa je, da vam še tako vestno izvajanje vaj ne bo pomagalo odpraviti maščobe s trebuha, če se ob tem ne boste tudi zdravo in pravilno prehranjevali.

V Linea Snella vam nudimo edini program oblikovanja ženskega telesa na tržišču s 100-odstotnim pisnim jamstvom. Kaj to pomeni? Da boste zajamčeno dosegli rezultate, ki jih bomo skupaj zastavili na brezplačnem ter neobvezujočem posvetu.

Skupaj bomo zastavili jasne, realne in merljive cilje ter vam tako zagotovili pot do želenega rezultata. Pri oblikovanju programa, ki bo popolnoma prilagojen vašim potrebam in željam, bomo upoštevali zgodovino vaše telesne teže, trenutni življenjski slog, način prehranjevanja, želje in pričakovanja.

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet.

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!