Kaj storiti za raven trebuh še pred poletjem

Če se želite znebiti maščobnih oblog okoli pasu in imeti raven trebuh, pozabite na trebušnjake, tablete za hujšanje in stroge diete. Tu so nasveti, ki vam bodo pomagali hitro in trajno zmanjšati obseg trebuha.

Velik trebuh lahko predstavlja tveganje za zdravje

Imate zjutraj raven trebuh in tekom dne vse večjega, bolj napetega? Najverjetneje vas muči le napihnjenost. Ko povečan trebuh vztraja dlje časa, pa so najverjetneje krive odvečne maščobe. 

Napihnjen trebuh.

V telesu se shranjujeta dve obliki maščob – podkožna in visceralna. Podkožno najlažje opazimo na udih, visceralno okoli trebuha. Ker se visceralna nahaja med telesnimi organi in v organih, je nevarnejša. Povzroči lahko vnetja v telesu, bolezni srca in ožilja ali sladkorno bolezen. Dobra novica je, da se z vsakim izgubljenim kilogramom zmanjšata tako tveganje za bolezen kot vaš trebušček. 

Katere težave še spremljajo velik trebuh? 

Za nabiranje maščob okoli trebuha pogosto krivimo stres, saj ga avtomatsko povezujemo s čustvenim prenajedanjem (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/prehranjevanje-iz-custvenih-razlogov/). Res je, da številni ljudje tolažbo in pomiritev iščejo v hrani, kar hitro vodi v presežek zaužitih kalorij in odvečne kilograme. 

Kaj pa, če zaradi stresa nimate apetita, a vaš trebuh kljub temu vztrajno raste? 

Znano je, da stres spodbuja tvorbo stresnega hormona kortizola v krvi in zavira tvorbo hormona DHEA (protiutež kortizola). Takšno hormonsko neravnovesje prispeva h kronični utrujenosti, depresiji in tesnobi, bolečinam v sklepih, celulitu in napihnjenosti. Previsoka raven kortizola na dolgi rok upočasnjuje metabolizem in povzroča kopičenje maščob v telesu. 

Oba ekstrema, tako čustveno prenajedanje kot stradanje, predstavljata še dodaten stres za telo. Tudi ko se stres zmanjša, telo potrebuje kar nekaj časa, da ponovno vzpostavi ravnovesje. Včasih si niti ne more opomoči samo od sebe, zato mu je treba pomagati. V prvi vrsti z zmanjšanjem stresnih dejavnikov na minimum, nato z učenjem ustreznejšega odziva nanje (meditacija, joga, tehnike sproščanja …) in postopnim uvajanjem fizične aktivnosti v vsakdanjik.  Kot kažejo izkušnje zadovoljnih uporabnic Linea Snelle, je pomemben korak že, da se naučite ustaviti, si vzeti čas zase, zavestno zadihati ter umiriti telo in duha. Prav zato so terapije za nego in sproščanje telesa (https://www.lineasnella.si/programi/terapije/) obvezen del naših programov. Oglasite se na brezplačnem prvem posvetu in se pozanimajte, katere bi najbolj ustrezale vam. 

Gibanje in nega telesa sta z leti vse bolj pomembna, saj s staranjem upada mišična masa, vezivno tkivo oslabi, površina kože postane pomarančasta, poraba energije je vse manjša in presežek energije se v obliki maščobe rad nabira prav na trebuhu.  

Preprečite napihnjenost trebuha 

Ko je razlog za povečan trebuh napihnjenost, opazujte, kdaj se težave največkrat pojavijo, katera živila in kombinacije živil jih poslabšajo, ste morda preskočili obrok, pili premalo tekočine …

Morda vam težave povzroča le določeno živilo. Če sumite, da gre za bolezensko stanje, alergijo ali intoleranco, je seveda dobro, da se vseeno posvetujete z zdravnikom. 

Nekatera živila že sama po sebi povzročajo napihnjenost (brstični ohrovt, zelje, suhe slive, čebula, stročnice …). Zadnji gumb na hlačah boste morda morali odpeti tudi zaradi napačnega kombiniranja živil  (npr. žita s sadjem, žita z mlečnimi izdelki, banane v smoothijih z zelenjavo in drugim sadjem …), prehitrega prehranjevanja, pita premalo tekočin, stresa, pomanjkanja dobrih bakterij v črevesju in uživanja živil, ki hranijo slabe bakterije (banane, krompir, testenine). 

Poglejmo si, kako lahko sami preprečite napihnjen trebuh: 

 1. prehranjujte se po načelu srednjega glikemičnega indeksa (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/najboljsi-vodic-za-zdravo-hujsanje/);
 2. jejte počasi in več manjših obrokov na dan;
 3. pijte vodo, izogibajte se gaziranim in sladkim pijačam, kavi, alkoholu; 
 4. izogibajte se žvečilnim gumijem, slanim in sladkim prigrizkom ter umetnim sladilom; 
 5. poskrbite za primeren vnos vlaknin in probiotičnih bakterij;
 6. žita in stročnice pred uživanjem namakajte (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/z-namakanjem-zivil-do-boljse-prebave/);
 7. izogibajte se hrani pozno zvečer in ne izpuščajte zajtrka; 
 8. vsak dan se sproščajte, izvajajte dihalne vaje ali meditacijo;
 9. uživajte zelišča in živila proti napihnjenosti (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/10-najboljsih-zivil-proti-napihnjenosti/). 

Poudariti velja še, da je vsak posameznik drugačen. Nekateri boste s temi preprostimi nasveti hitro odpravili napihjnenost, drugi boste potrebovali bolj natančen in prilagojen prehranski načrt. Za pomoč pri tem so vam na voljo naše izkušene terapevtke na brezplačnem prvem posvetu. 

Raven trebuh zahteva spremembo življenjskega sloga

Povečan trebuh, ki je posledica prekomerne telesne teže, je precej bolj trdovraten kot napihnjen trebuh. V obeh primerih ga boste najučinkoviteje zmanjšali s celostno spremembo življenjskega sloga. Poglejmo si, kaj lahko za raven trebuh storite že danes:

 1. uredite si prehrano;
 2. pijte dovolj tekočin (vode, nesladkanih čajev); 
 3. poskrbite za zadosten vnos vitaminov in mineralov; 
 4. poskrbite za dobro presnovo in urejeno prebavo (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/nasveti-za-boljso-presnovo-bazalni-metabolizem/); 
 5. izogibajte se dolgotrajnemu sedenju in povečajte telesno aktivnost;
 6. privoščite si redno sproščanje, dovolj spanja in počitka (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/vpliv-spanja-na-proces-regulacije-telesne-teze/). 

S temi spremembami boste bistveno vplivali na apetit in željo po hrani, raven kortizola in hormonsko ravnovesje, delovanje črevesja in drugih telesnih organov ter na druge dejavnike, ki so odgovorni za prekomerno telesno težo. Na povečan trebuh in kopičenje maščobnih oblog lahko seveda vplivajo tudi nekatera zdravila in zdravstvene težave, zaradi katerih je smiselno obiskati osebnega zdravnika. 

Za pomoč pri vzpostavljanju redne in zdrave prehrane, soočanju z vsakodnevnim stresom in iskanju optimalnega življenjskega ravnovesja, pa smo vam na voljo izkušene tarepavtke v 9 centrih Linea Snella po vsej Sloveniji. Vabljeni na brezplačen prvi posvet.

Najučinkovitješa kombinacija vadb za raven trebuh

Ko je govora o ravnem trebuhu, ne moremo mimo trebušnjakov in podobnih vaj, ki obljubljajo hitre rezultate. A lahko nam verjamete, da hujšanje v trebuh ne obstaja. Raven trebuh zahteva kombinacijo anaerobne in aerobne vadbe: z anaerobno ciljamo na vse odvečne maščobe v telesu, z aerobno pa še dodatno učvrstimo mišične skupine na določenih delih telesa. 

Telesno maščobo boste najhitreje zmanjšali z intenzivno aerobno vadbo, kjer se zadihate in povišate srčni utrip (tek, hoja v hrib ali hitra hoja, kolesarjenje, plavanje, skakanje s kolebnico, ples, badminton …). Na posamezne mišične skupine pa se lahko še bolj osredotočite s pilatesom, vajami za moč in drugimi anaerobnimi vajami. 

Če je vaš cilj raven trebuh, je smiselno okrepiti globoko trebušno mišico in ne le površinskih mišic. Globoka trebušna mišica namreč sodeluje pri skoraj vsaki športni aktivnosti in pri povsem vsakodnevnih aktivnostih, kot so dvigovanje težjih bremen, sklanjanje in sedenje. 

Da dosežemo čim boljši učinek in ne tvegamo poškodb, je pomembno, da vaje za raven trebuh vedno izvajamo pravilno in ne pozabimo na regeneracijo (https://www.lineasnella.si/blog/clanki/rezultati-so-najboljsi-ko-se-naucimo-pocivati/). Z ustrezno izvedbo, vztrajnostjo in pravo mero počitka bodo rezultati najhitreje vidni. 

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!