Kako kupovati in v svojo prehrano uvajati zdrava živila?

Ali zdrava prehrana res zahteva veliko odrekanja, časa in denarja? Morda boste za pripravo zdravih obrokov na začetku res potrebovali nekoliko več časa in načrtovanja, a s premišljenim nakupovanjem boste na dolgi rok gotovo prihranile, telo pa vam bo še dodatno poplačalo z zdravjem in dobrim počutjem. Na vaši poti vam bodo pomagali tudi nasveti naših Snelly terapevtk.

Linea Snella svetuje, kako kupovati in ustvariti zdrave navade.

Obroke načrtujete za vsaj en dan vnaprej.

Tako vas nenadna lakota ne bo presenetila in vas spodbudila, da posežete po nezdravih prigrizkih. Glede na življenjski ritem in slog si privoščite od 4 do 6 obrokov hrane na dan. Pomembno je, da obrokov ne izpuščate in da so čim manjši, a dovolj veliki, da ne boste lačne. Ljudje, ki vstajajo pozno, bodo dan lahko preživeli z le štirimi obroki, medtem ko je za nekoga, ki vstaja ob petih zjutraj, šest obrokov na dan primernejše.

Pred odhodom v trgovino se organizirajte.

Razmislite, kakšen bo vaš jedilnik v naslednjih dneh, in si skladno s tem pripravite nakupovalni seznam. Tako boste imele dober pregled nad živili, ki jih res potrebujete, in vas v trgovini ne bodo zamikali nepotrebni izdelki.

Prilagodite svoj tedenski jedilnik.

Obroke načrtujte glede na izdelke, ki jim bo kmalu potekel rok (predvsem bodite previdne pri sveži zelenjavi, sadju, mlečnih izdelkih in mesu) in če določenih izdelkov ne boste mogle porabiti pred rokom, poskusite iz njih pripraviti jedi vnaprej in jih zamrzniti.

Pri kuhanju sledite načelu »manj je več«.

Ustvarjajte preproste jedi, ki ne zahtevajo veliko časa in sestavin. Živila čim manj obdelajte in na ta način kar najbolj ohranite hranila, vitamine in minerale, ki jih vaše telo potrebuje. Omejite kupovanje predelanih živil in živil s praznimi kalorijami, kot so čips, grisini, slano in sladko pecivo …

Sami si pripravite zdrave prigrizke.

Energijske ploščice, mešanice oreščkov, granole in čips iz sadja in zelenjave … Različne sladke in slane prigrizke si lahko na enostaven način pripravite v domači kuhinji in tako poskrbite, da za razliko od kupljenih ne bodo vsebovali rafinirane moke, obilice sladkorja, maščobe, soli in različnih aditivov.

Kupujte sezonsko in ekološko.

Svoje jedilnike oblikujte glede živila, ki so značilna za določen letni čas. Pri nakupu sadja in zelenjave se poleg cene pozanimajte tudi o kakovosti in poreklu živil. Z lokalno in sezonsko hrano boste jedilnik obogatile z več svežine in okusa, obenem pa pomagale okolju in vaši denarnici.

V trgovino se nikoli ne odpravite lačni. Občutek lakote pri potrošnikih namreč pomembno vpliva na izbor živil in količino kupljenih izdelkov.

Pokvarljivih živil ne kupujte na zalogo, četudi so cenovno ugodnejša.

Omejite prehranjevanje v restavracijah. Na ta način boste prihranile in imele popoln nadzor nad sestavinami v obrokih.

Ko imate to možnost, pijte vodo iz pipe in ne kupujte ustekleničene vode

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!