Kako pojesti zdrav obrok tudi v službi ali na poti?

Poletje je čas, ko kar nekaj časa preživimo na poti ‒ v službo, na dopust ali izlet. Po navadi nimamo prav dosti časa, da bi se na pot ustrezno pripravili. Le na hitro pograbimo vse, kar potrebujemo: torbo, telefon, ključe, nekaj dodatnih oblačil, dežnik, sončna očala. Na hrano radi pozabimo, nanjo nas spomni šele lačen želodec, ki pa nas lahko hitro spelje nazaj na kriva pota.

Težka, močno začinjena hrana, slani prigrizki in sladke pijače, ki nam jih ponujajo bencinske črpalke, lahko izničijo ves trud, ki smo ga vložili v izgubljanje telesne teže, in po vrhu vsega povzročijo še prebavne težave, slabo vest in utrujenost. Ko potujemo, si torej privoščimo lahke in osvežilne, a vseeno hranljive obroke, ki jih je enostavno pripraviti že doma.

Katerih živil se na poti izogibajmo?

Da bi ostali zbrani in polni energije, držimo prste stran od jedi in živil z visokim glikemičnim indeksom (krompir, koruza in jedi iz bele moke, kot so testenine, kruh, rogljički in podobno). Med potjo ne posegajmo po slanih in sladkih prigrizkih in namesto sladkih pijač pijmo vodo ali doma pripravljeno nesladkano limonado ali čaj. Priporočljivo je, da si s seboj na pot vzamete steklenico vode, ki jo lahko večkrat napolnite. Izogibajte se plastičnim flaškam za vodo, saj se na vročini voda rada navzame neželenega okusa.

Kaj bomo jedli na poti?

Priporočamo vam, da si jedi za na pot pripravite že večer prej in se tako izognete dodatnemu stresu na dan odhoda. Čez noč jih ustrezno shranite v hladilnik. Če imate dovolj časa, pa je seveda še bolje, če si jih pripravite zjutraj. Z malo domišljije lahko pripravite izjemno okusne in zdrave obroke, ki ji bo vesel vsak član družine. Nekaj idej pa v nadaljevanju.

  • Solate:

Skuhajte ajdovo kašo, piro, proseno kašo, riž ali katerokoli drugo žito, ki ga lahko ohladite in uporabite kot zdrav in polnovreden dodatek solati. Poskrbite tudi za ustrezen vnos beljakovin: idealna izbira za solate sta piščanec ali tuna. Zeleno solato dobro operite in osušite, dodajte poljubno (lahko tudi kuhano) zelenjavo, a pri tem bodite pozorni, da dodana živila ne spustijo veliko vode. Zelenjavo narežite in jo po potrebi pred sestavo solate odcedite. Priporočamo vam, da solato shranite v dovolj veliko zaprto posodo, v kateri jo boste enostavno zmešali, skuhana žita pa pospravite v ločeno posodico in jih solati dodajte tik pred zaužitjem. V posebno posodico si zamešajte še poljuben preliv (sol, oljčno olje ter limonin sok ali kis).

Solata je odlična izbira za zdrav prigrizek na poti.
  • Sendviči:

Z ustreznim izborom sestavin je lahko vsak sendvič uravnotežen obrok, ki ga boste pojedli brez slabe vesti. Kruh naj bo polnozrnat, če uporabite kruh z drožmi, pa bo sendvič še lažje prebavljiv in vas ne bo napenjal. Namesto mastnega sira uporabite sočne namaze iz lahkega sira ali skute, pri zelenjavi pa bodite izvirni: rezina paradižnika, pečene ali surove bučke, list solate … Karkoli vam srce poželi. Za piko na i pa odcejena tunina v oljčnem olju.

  • Prigrizki:

Narežite različno sadje ali zelenjavo in s tem nadomestite nezdrave prigrizke. Zaradi vsebnosti sladkorja in ogljikovih hidratov pazite na količine sadja (npr. banane). Lahko pa si sami izdelate zdrave energijske ploščice po spodnjem receptu.

Za 10 ploščic potrebujete:

  • 200 g ovsenih ali pirinih kosmičev
  • 50 g mandljevih lističev ali mandljev
  • 80 g kokosove moke
  • 100 g mešanih oreščkov in suhega sadja
  • 50 g kokosovega olja
  • 80 g medu

Postopek priprave:

Pečico nastavimo na 180° C.

Oreščke na hitro zmiksamo in jih zmešamo s suhimi sestavinami. V kozici zmešamo kokosovo olje in med ter mešanico kuhamo, dokler ne zavre. Nato jo prelijemo po suhih sestavinah in dobro premešamo. Zmes enakomerno razporedimo po pekaču, ki smo ga prej obložili s papirjem za peko. Višina mase naj bo okoli enega centimetra. Pekač damo v segreto pečico za približno pol ure.

Pečeno zmes pustimo, da se ohladi, nato pa jo skupaj s papirjem za peko vzamemo iz pekača. Testo narežemo na kose poljubne velikosti in jih shranimo v zaprti posodi.

Dober tek!

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!