Kuhan riž ali kuhan krompir: katera priloga je primernejša izbira?

Ogljikovim hidratom se pogosto dela krivico. V shujševalnih krogih so na slabem glasu, saj jih nekateri napačno povezujejo z negativnim vplivom na hujšanje. V resnici pa so obvezen del uravnotežene prehrane, saj telesu dajejo energijo za mentalne in fizične napore. Riž ali krompir sta poleg kruha in testenin eni najbolj priljubljenih prilog: kuhan krompir spada med najbolj nasitna živila na svetu, pomaga zmanjšati tek in tako prepreči prenajedanje, v dietni prehrani pa je cenjen tudi riž, saj je lahko prebavljiv, se hitro absorbira, dovaja energijo in dobro vpliva na črevesno floro. Oba sta primerna tudi za ljudi, občutljive na gluten.

Katera priloga je primernejša: riž ali krompir?

Kateri je z nutricionističnega vidika boljša izbira?

Krompir je načeloma bolj bogat z vitamini in minerali kot (beli) riž. Obe živili vsebujeta vitamine B6, B1 in B2, magnezij, cink in fosfor, krompir pa vodi po vsebnosti kalija (ima ga več kot banana), fosforja in kalcija. Obenem s porcijo krompirja dobite kar polovico priporočljive dnevne količine vitamina C. Če primerjamo olupljen kuhan krompir z belim rižem, ima slednji manj vlaknin. Če želite povečati vnos prehranskih vlaknin ter vitaminov in mineralov, zato raje posezite po polnozrnatemu rižu ali pečenemu mlademu krompirju. Izogibajte pa se pretirani uporabi maščob pri peki in izbirajte zdrava rastlinska olja.

Obe živili sicer vsebujeta le malo maščob, nekoliko več beljakovin ima riž, z nižjo vrednostjo ogljikovih hidratov in manj kalorijami pa zmaga krompir (krompir: 87 kcal/100 g; riž: 130 kcal/100 g).

Glede na vsebnost vitaminov in drugih hranilnih snovi je krompir vsekakor boljša izbira. Biti pa moramo pozorni pri pripravi jedi, saj lahko z mastnimi dodatki, kot so maslo, kisla smetana ali slanina hitro povečamo kalorično vrednost obroka. Njegovo ugodno sestavo bomo najbolje izkoristili, če si ga bomo privoščili v kombinaciji z zelenjavo (blitva, solata, radič …) in se mu izogibali pri večernih obrokih.

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!