Zbogom napihnjenost

Raziskujemo naravne rešitve, prehranske prilagoditve in življenjski slog, ki vam lahko pomagajo obvladovati in preprečiti ta pogost, a neprijeten simptom. S praktičnimi nasveti in strokovnimi mnenji vam bo ta članek pomagal reči "zbogom napihnjenosti" in izboljšati vaše splošno počutje.

Se tudi vi srečujete z občutkom trdega in napihnjenega trebuha? Napihnjenost je precej nadležna in neprijetna težava. Ponavadi se pojavi, ko naše telo v prebavilih ne zmore razgraditi vseh plinov, ti pa se posledično zadržujejo v črevesju. A to je le ena od možnosti, saj je razlogov lahko več. Če vemo, kaj je vzrok za zadrževanje plinov in napihnjenost, jo lahko tudi trajno odpravimo in si povrnemo raven trebuh.

Napihnjenost : težava sodobnega življenja

Napihnjenost trebuha je zelo pogosta težava, ki ne izbira ne spola ne starosti. Z njo se namreč vsaj enkrat mesečno sooča kar 47 odstotkov ljudi, a na precej različne načine. Kot nelagodje in napetost v trebuhu, bolečine v trebuhu, spahovanje, spuščanje vetrov, povečan obseg trebuha, lahko pa kar kot kombinacijo vsega naštetega.

Kadar se napihnjenost pojavi takoj po obroku gre najverjetneje za motnjo na nivoju želodca, ko pa se pojavi kasneje, v bolj popoldanskem času, gre za motnjo na nivoju črevesja. Pri ženskah pa obstaja še en vzrok za napihnjenost. Če se dnevi, ko smo napihnjeni in dnevi, ko s tem nimamo težav izmenjujejo, je vzrok najverjetneje v spremembi hormonov.

Najpogostejši vzrok za nastanek napihnjenosti je hiter tempo življenja, zaradi katerega posegamo po nezdravi hrani, smo v nenehnem stresu, uživamo antibiotike, vse skupaj pa zelo hitro poruši našo prebavo. Naš prebavni sistem je namreč tesno povezan z našimi hormoni ter čustvenim stanjem. Hrana in antibiotiki, ki jih vnašamo v naše telo, lahko uničijo tudi zdrave bakterije, ki skrbijo za dobro prebavo.

Kaj povzroča napihnjenost?

Napihnjenost je pogost simptom, ki ga lahko povzročajo različni vzroki. Med
najpogostejšimi so:

1. Prehranjevalne navade: Goltanje hrane ali prekomerno hranjenje. Premalo
prežvečena hrana lahko zmanjša sposobnost telesa za prebavo ogljikovih
hidratov.
2. Nekatera živila: stročnice, zelje, brokoli, cvetača, artičoke, cela zrna in mlečni
izdelki.
3. Stranski učinki zdravil: Zdravila, ki vsebujejo laktozo ali sorbitol ter nekatera
zdravila, ki pomagajo pri zdravljenju sladkorne bolezni. Težavne so tudi vlaknine,
ki jih zaužijemo s pomočjo prehranskih dodatkov.
4. Preobčutljivost za določena živila in intoleranca: Ljudje z intoleranco na
laktozo ali celiakijo lahko doživljajo napihnjenost po uživanju živil, ki vsebujejo
laktozo ali gluten.
5. Sindrom razdražljivega črevesja (IBS): To je pogosta črevesna motnja, ki
povzroča krče, bolečine v trebuhu, napihnjenost, plin, drisko ali zaprtje.
6. Hormonske spremembe: Nekatere ženske doživljajo napihnjenost med
menstrualnim ciklusom zaradi hormonskih sprememb.
7. Prekomeren vnos soli: Presežek soli v prehrani lahko povzroči zadrževanje
vode in posledično napihnjenost.
8. Zaprtje: Težave z odvajanjem blata lahko privedejo do napihnjenosti.
9. Stres: Stres lahko vpliva na prebavni sistem in povzroča napihnjenost. Močan
stres namreč na naše telo vpliva tudi tako, da to kri preusmeri iz prebavnega
procesa. Posledica so napihnjenost, zaprtost, bolečine v trebuhu ali celo diareja.
10. Bolezni prebavil: Stanja, kot so vnetna črevesna bolezen, rak ali okužbe, lahko
prav tako povzročijo napihnjenost. Napihnjenost je lahko tudi posledica malabsorpcijskega sindroma, ki povzroča slabšo absorpcijo živil v prebavilih. Nastane lahko kot posledica zmanjšane proizvodnje encimov trebušne slinavke. Pojavi se lahko tudi pri težavah z žolčnikom ali črevesno sluznico.
11. Dehidracija: Ko smo dehidrirani, se naše telo odzove tako, da prične zadrževati
vodo, slednje pa lahko povzroči napihnjenost.

Za natančno diagnozo in obravnavo vzrokov napihnjenosti je priporočljivo obiskati zdravnika. Zdravnik lahko predlaga spremembe v prehrani, življenjskem slogu ali predpiše zdravljenje, če je napihnjenost posledica nekega zdravstvenega stanja.

Napihnjenost nam lahko povzroči veliko preglavic.

Nezdrav mehak trebušček

Napihnjenost naš trebuh lahko poveča tudi za 10 centimetrov in žal je ta del telesa tudi tisti, na katerem se najraje nabirajo maščobne blazinice in z njimi odvečni kilogrami. A to še zdaleč ni povezano samo z estetiko. Tako imenovana visceralna maščoba, ki se nahaja v trebušni votlini in obdaja notranje organe, lahko prinese zelo resne zdravstvene težave (diabetes tipa 2, odpornost proti inzulinu, nekatere vrste raka, težave s srcem, …). Skupaj s podkožno maščobo pa imata tudi učinek znatno povečanega obsega pasu.

Tudi mlajši od 20 let imajo težave s povešenim trebuhom, razlog pa so ponavadi hitra rast in odraščanje ter debelost. Hormonske spremembe namreč vplivajo na proizvodnjo elastina in kolagena, ki sicer zagotavljata elastičnost kože.

Po porodu se trebušna tkiva sprostijo in koža je videti viseča. S pravilno prehrano in vadbo se trebušne mišice sčasoma ponovno okrepijo in trebuh se povrne v prvotno stanje.

Menopavza je prav tako obdobje, ko se trebuh nekoliko povesi. Vzrok je nekoliko upočasnjen metabolizem, zaradi katerega se maščobno tkivo, predvsem v predelu trebuha, začne kopičiti hitreje in v večjem obsegu.

Ne glede na to, koliko smo stari, pa je kopičenje maščobe na trebuhu posledica premalo fizične aktivnosti, hitre izgube telesne teže, premajhnega vnosa beljakovin, in prekomernega uživanja ogljikovih hidratov.

Kdaj je pri napihnjenosti potrebno obiskati zdravnika?

Ponavadi napihnjenost mine v nekaj dneh brez večjih težav. Če pa težave ne minejo in se ob napihnjenosti pojavi še kakšen od spodaj navedenih simptomov, potem je pomembno, da čim prej obiščete zdravnika:

  • bolečine ali krči v trebuhu, ki ne popustijo ali se celo stopnjujejo,
  • spremembe pri odvajanju blata, ki trajajo dlje časa,
  • povišana telesna temperatura,
  • nenamerno hujšanje,
  • otekanje trebuha ali okončin,
  • slabokrvnost, slabost, bruhanje,
  • nepričakovana napihnjenost med nosečnostjo,
  • kri v blatu.

Simptomom in bolečinam, ki vas ponoči zbudijo, posvetite še več pozornosti. Tudi, če nimate posebno izrazitih simptomov, napihnjenost pa traja dolgo časa, obiščite zdravnika. V večini primerov vam bo lahko pomagal že osebni zdravnik. Na podlagi izvidov in opisa težav pa vas bo po potrebi napotil tudi k ustreznemu specialistu.

Napihnjenost je lahko posledica slabih navad ali kroničnih težav.

Kako vam lahko pomagamo v Linea Snella?

Da bi si povrnili zdravje in se znebili napihnjenosti ter podkožne in visceralne maščobe, pa žal ne moremo uporabiti čarobne formule. Tudi stradanje ne bo pomagalo, čeprav je pomembno tudi zmanjšanje vnosa kalorij. Dolgoročen uspeh je moč doseči le z dobro načrtovanim in celovitim pristopom, ki vključuje zdravo prehranjevanje in vadbo.

Okrepimo vaše mišice

Ste se kdaj vprašali, zakaj je pri topljenju maščob tako zelo pomembna vadba? Zato, ker so mišice največji porabnik kisika v našem telesu in tako tudi kalorij. Maščobe pa se topijo samo ob prisotnosti kisika. Da, tudi med sedenjem, gledanjem televizije, branjem, spanjem, … To pomeni tudi, da kadar delujejo mišice celotnega telesa, porabljamo maščobo s celotnega telesa. Se pravi, ko delamo vaje za roke ali noge, porabljamo tudi maščobo, ki se nam je naložila na trebuhu.

Uravnotežimo vašo prehrano

Brez stradanja in s pravim razmerjem proteinov, ogljikovih hidratov ter sadja in zelenjave. Ključ do uspeha in zmanjšanja maščobe na trebuhu je namreč skrbno načrtovana prehrana iz katere smo na primer izločili rafiniran sladkor, bel riž in živila iz bele moke.

Nudimo strokovno vodstvo in nasvete

Ob vsakem koraku vaše poti do zdravja; v Linea Snella vam nudimo edini program oblikovanja ženskega telesa na tržišču s 100% pisnim jamstvom. Kaj to pomeni? Da boste zajamčeno dosegli rezultate, katere bomo skupaj z vami zastavili na brezplačnem ter neobvezujočem posvetu.

Načrt prilagodimo samo vam

V Linea Snella bomo oblikovali program, ki bo popolnoma prilagojen vašim potrebam in željam. Pri tem bomo upoštevali zgodovino vaše telesne teže, trenutni življenjski slog, način prehranjevanja, želje in pričakovanja. Samo tako bomo namreč skupaj zastavili jasne, realne in merljive cilje in zagotovili pot do želenega rezultata.


Čutite, da je prišel čas za spremembo? Potrebujete prijateljico na svoji poti do celostne preobrazbe? V Linea Snelli skupaj oblikujemo in negujemo vaše TELO ter razvajamo vašo DUŠO. Skupaj se trudimo za vaše zajamčene REZULTATE in slavimo vaše USPEHE. Z nasmehom na obrazu topimo odvečne kilograme in centimetre ter preganjamo slabo voljo! VESELIMO se vaše preobrazbe.

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet.

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!