Kaki nas kot jesensko sonce razveseljuje s svojo živo oranžno barvo in izjemnimi učinkovinami, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje in nam ponujajo sladke užitke brez greha. Od sladkorjev vsebuje predvsem glukozo in fruktozo, od mikrohranil pa predvsem vitamin C, beta-karoten – provitamin A ter kalij. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov je idealen sadež za hladnejše dni, ko je naš imunski sistem na preizkušnji.
Najbolj zaželeno je, da ga uživate kot svež sadež – tršega kot jabolko, mehkejšega pa z žlico. Za še večji užitek pa preizkusite spodnji recept, ki bo gotovo potešil vaše sladke brbončice in vas oskrbel z obiljem vitaminov, mineralov in vlaknin, nepogrešljivih za zdravje in vitalnost. Kakijeve zmrzline pripravite dan prej in si jih privoščite za osvežujoč zajtrk, malico ali sladico ob lahkem kosilu.
Sestavine:
- 4 kozarce
- 4 zrele kakije vrste Vanilja
- sok polovice limone
- 200 g indijskih oreščkov
- 200 ml kokosovega mleka
- 2 žlici kokosovega sladkorja
- strok vanilje
- mandljev čips
Priprava:
Indijske oreščke čez noč namočite v vodo. Vodo nato odcedite in oreščke zmiksajte s kokosovim mlekom, sladkorjem in sredico stroka vanilje v gladko kremo, ki jo nato enakomerno razporedite v štiri kozarčke. Postavite jih v hladilnik, da se krema strdi.
Medtem kakiju odstranite peclje, po želji jih olupite in jih narežite na manjše koščke. Zmiksajte jih s sokom limone v gladko kakijevo kašo, ki jo nato razporedite v kozarčke čez prvo plast kokosove kreme. Po vrhu potresite še mandljev čips, ki ga lahko po želji predhodno popražite v ponvi.
Sladico lahko postrežete takoj, še boljša pa bo ohlajena. Prijetno sladkanje vam želimo!