Škodljivosti nihanja telesne teže (jo-jo efekt)

Kaj je jo-jo učinek?

Jo-jo učinek pomeni, da se po končani dieti izgubljeni kilogrami hitro povrnejo. Človekova teža se lahko premika navzdol in nazaj navzgor kot jo-jo, ko sledijo več dietam eno za drugo. Človekova teža po dieti je pogosto večja, kot je bila pred dieto. Ponavadi gre cikel izgube teže od normalnega prehranjevanja do pridobivanje telesne teže, sledi dieta, upočasnitev metabolizma in konec diete. Toda ko se ta cikel spet ponovi, to poimenujemo  jo-jo učinek. Ta proces se znova ponavlja in sčasoma postane začaran krog. Posledično je vedno težje ponovno shujšati, čeprav se omejitev prehrane in težka telesna aktivnost v celoti izvajata. Pravzaprav sta prekomerna maščoba in zmanjšana mišična masa glavna dejavnika, ki prispevata k oslabljenemu presnovnemu delovanju. Jo-jo učinek ima negativen vpliv na telo, kot tudi resne posledice za duševno zdravje

jo-jo učinek hujšanja

Škodljivosti nihanja telesne teže

  1.  Povečan apetit sčasoma povzroči večjo telesno težo.

Med dieto izguba maščobe povzroči znižanje ravni hormona leptina, ki običajno pomaga pri občutku sitosti. V normalnih okoliščinah vaše maščobne zaloge sproščajo leptin v krvni obtok. To telesu sporoča, da so zaloge energije na voljo, in vam signalizira, da jeste manj. Ko izgubljate maščobo, se leptin zmanjša in se apetit s tem poveča, saj telo poskuša obnoviti izpraznjene zaloge energije.

  1.  Višji odstotek telesne maščobe

Večina študij kaže, da jo-jo dieta vodi do višjega odstotka telesne maščobe, saj se maščoba lažje povrne kot pa mišična masa. To lahko vodi do drugih sprememb, ki otežijo hujšanje.

  1.  Povečanje možnosti za sladkorno bolezen in bolezen srca ter ožilja

Tveganje za bolezni srca se povečuje s povečanjem telesne mase in nihanjem teže. Večja kot je sprememba teže, večje je tveganje.

  1.  Lahko upočasni vaš metabolizem

Vaše telo se na premajhno količino zaužite hrane odzove s povečanjem hormonov lakote in upočasnitvijo metabolizma. To lahko povzroči zmanjšano delovanje ščitnice, zmanjšano vzdržljivost, povečano utrujenost in spremembe razpoloženja. Raziskave kažejo, da izgubo teže pogosto spremlja upočasnitev presnove v mirovanju. Ta pojav pogosto prispeva k ponovnemu pridobivanju teže.

Posledice jo-jo učinka na nas

 Jo-jo dieta lahko povzroči neurejene prehranjevalne navade in dolgoročne težave s težo. Nezdravo prehranjevalno vedenje ima lahko resne posledice, vključno z nezdravim odnosom do hrane, kar lahko pripelje tudi do motenj hranjenja.

 Prav tako lahko nihanja teže pripeljejo do slabe samopodobe in zmanjšanja samozavesti.

Če se v svojem telesu počutimo slabo, je manj možnosti, da bomo z njim ravnali dobro. Zaradi tega je večja verjetnost, da smo pod stresom in iščemo mehanizme za obvladovanje, zaradi katerih se čim hitreje in učinkoviteje počutimo bolje.

Lahko je zelo frustrirajoče videti, kako trdo delo, ki ste ga vložili v hujšanje, izgine med ponovnim pridobivanjem teže. Ljudje, ki so se posluževali jo-jo diet poročajo, da so pogosto nezadovoljni s svojim življenjem in zdravjem ter čutijo, da so brez nadzora. Če ste imeli v preteklosti težave z jo-jo dieto, ne dovolite, da bi se počutili poražene, brezupne ali krive. Morda ste poskusili nekaj diet, ki vam niso pomagale doseči želenih dolgoročnih rezultatov. To ni osebni neuspeh – to je preprosto razlog, da poskusite nekaj drugega.

zdravo prehranjevanje, hujšanje

Uravnavanje in vzdrževanje telesne teže

Zdrave prehranjevalne navade in aktiven življenjski slog so nujni za vašo pot hujšanja. Za uspešno in trajnostno hujšanje morate sprejeti zdrave prehranjevalne navade in v svoj režim vključiti vadbo.

Ne pozabite, da če boste vaš vnos kalorij postopoma in zmerno zmanjševali, se bo vaše telo sčasoma prilagodilo, da bo vsak dan potrebovalo manj kalorij. Učinku jo-jo se lahko izognete tako, da se držite redne vadbe in zdrave prehrane.

Nudimo vam izbor paketov, ki so zasnovani na način, da vam čim bolj olajšamo preoblikovanje telesa. Primereni so za vsako sodobno žensko, ki išče kakovostno in konkretno rešitev. Naročite se lahko na brezplačen posvet, kjer vam bodo naše strokovnjakinje pomagale izbrati najbolj primeren paket za vas.

Če potrebujete pomoč pri ohranjanju zmanjšane telesne teže, vam po našem zaključenem rednem programu nudimo popolnoma brezplačen sistem kontrole rezultatov, v trajanju do 12 mesecev po zaključku vašega programa. Sistem preprečuje “jo-jo” efekt in učinkovito ohranja dosežene rezultate. Vključuje mesečno analizo trenutne telesne sestave, meritve telesnega obsega, nasvete s področja zdravega prehranjevanja ter opredelitev najučinkovitejše vadbe za ohranjanje rezultata, telesne kondicije in zdravja.

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!