KAJ LAHKO STORITE, ČE ZARADI STRIJ NISTE SPROŠČENI V SVOJI KOŽI?

 

Koža je največji, najbolj izpostavljen in najbolj opazen organ človeškega telesa. Je ključna zaščita telesa pred škodljivimi vplivi iz okolja, hkrati pa je lepa koža tudi odraz zdravja in je ključnega pomena za splošno dobro počutje vsakega od nas. Zdrava koža ima torej tudi pomembno psihološko funkcijo, saj videz zdrave, lepe, nepoškodovane kože zagotovo vpliva tudi na pozitivno samopodobo. Poškodbe oziroma nepravilnosti kože, kot so strije, celulit ter brazgotine, ki se kažejo v spremenjeni barvi in teksturi, v izgubi prožnosti in drugih vidnih spremembah, pa lahko močno vplivajo na našo samozavest.

Nekatere nepravilnosti na koži je mogoče pozdraviti ali jih vsaj omiliti. Zunanja plast kože, povrhnjica – plast kože, ki jo vidimo ter otipamo in ji pravimo tudi poroženela plast, saj jo sestavljajo poroženele celice, ki se stalno luščijo – se stalno obnavlja in celi. Zato je s sodobnimi medicinskimi postopki in tudi nekaterimi naravnimi metodami mogoče doseči izjemne rezultate na področju obnavljanja kože.

linea snella

Kaj so strije in kako nastanejo?

Strije so druga najpogostejša kožna nepravilnost, ki lahko nastane kot posledica večje izgube ali hitre pridobitve telesne teže, prehitre rasti pri otrocih, podedovane nagnjenosti k nastanku kožnih nepravilnosti, prekomerne aktivnosti nadledvične žleze, pretirane uporabe kortikosteroidov, hormonskih in biokemičnih sprememb v telesu, lahko pa jih povzroči celo stres. Neredko se pojavijo tudi v nosečnosti. Strije so torej vidne poškodbe kolagena in elastina, ki se kaže v obliki bolj ali manj globokih kožnih brazd. Najpogosteje se pojavijo na trebuhu, stegnih, zadnjici in bokih, pa tudi na hrbtu in zgornjem delu rok.

Kljub temu, da strije delujejo neestetsko, za zdravje niso škodljive in ne povzročajo bolečin. Gre za črtaste kožne brazgotine, katerih povrhnjica je stanjšana. So različnih barv, glede na stopnjo poškodovanosti kože, in se s časom poglabljajo. V začetnih oblikah so rožnate barve, lahko jih spremlja tudi srbečica. V tej fazi gre za začetne poškodbe in je prizadeta le površinska plast kože. V tej fazi jih je tudi najlažje odpraviti. Kasneje, ko se strije razširijo, postanejo rdeče-vijoličaste, njihova površina pa je lahko rahlo nagubana. Če ne ukrepamo, se poškodbe starajo in s tem tudi poglabljajo. Bela barva strij nam pove, da se je debelina poškodbe povečala. Takšne svetle, nekoliko vbočene strije so pod mikroskopom videti kot brazgotinasto tkivo s strganimi elastinskimi vlakni. Predvsem zaradi neprijetnega videza razpokane kože lahko strije negativno vplivajo na človekovo samozavest. V poletnih mesecih motijo sproščenost pri izbiri primernih oblačil, zato številne ženske in moški iščejo načine kako se znebiti strij. Dejstvo je, da težave ne moremo v celoti odpraviti, poznamo pa več zelo učinkovitih metod, s katerimi lahko takšne poškodbe tkiva in posledično tudi videz kože učinkovito izboljšamo.

poškodbe tkivapoškodbe tkiva

strija

Prikaz poškodovanega tkiva in rezultata, beleženega po obravnavi področja z Biodermogenezo.

Kako odstraniti strije?

Poznamo klasične medicinske ter naravne, bistveno bolj neinvazivne načine, s pomočjo katerih se lahko uspešno spopademo s strijami. Med klasične metode sodijo lasersko odstranjevanje strij, odstranjevanje z ultrazvokom, dermobrazija oziroma kemični piling (s triklorocetno kislino), biokibernetska nega strij, elektrostimulacija in lipomasaža, na voljo pa so vam tudi številna specialna mazila, silikonski geli in obloge za odstranjevanje strij ter biodermogeneza. Poglejmo si kaj je značilno za posamezne od naštetih pristopov:

  • Lasersko odstranjevanje

Z laserskimi tretmaji se strije tako omilijo, da so komaj vidne, vendar pa je za izboljšanje stanja kože potrebno opraviti več postopkov laserskih terapij. Za zadovoljive učinke je navadno potrebno opraviti tudi deset posegov in več. Po laserskem posegu je potrebno tretirane dele kože vsaj mesec dni zaščititi pred soncem. Postopek je sicer neboleč, vendar je invaziven. Po posegu se lahko pojavi rdečina in oteklina, ki izzveni v petih do sedmih dneh.

  • Ultrazvočno odstranjevanje

 Ultrazvočno odstranjevanje strij ali kavitacija je kozmetično-estetska metoda, s katero se spodbuja ponovno prekrvavitev brazgotine in posledično ponovno zaraščanje ter obnovo tkiva. Postopek je potrebno nekajkrat ponoviti. Terapija je neboleča, končni rezultat pa je odvisen od starosti in globine strij, pa tudi od prirojene strukture in elastičnosti kože.

  • Dermobrazija (kemični piling)

Estetski posegi lahko stanje izboljšajo, le redko pa strije popolnoma odpravijo. Zelo učinkovite so metode luščenja kože (kemični piling, dermoabrazije) s katerimi neboleče in koži prijazno odstranimo povrhnjico kože. S tem postopkom spodbudimo obnavljanje kože in ponovno tvorbo kolagena. Najboljši rezultati so zabeleženi pri sveže nastalih strijah. Od vrste in predela telesa pa je odvisno, koliko tretmajev bo potrebnih za zadovoljive rezultate. Praviloma je potrebnih okoli šest ponovitev, vsakih deset dni. V času izvajanja terapij, ki so neboleče, je potrebno tretirane dele telesa zaščititi pred soncem. Navadno so prvi rezultati opazni že po prvem pilingu.

  • Elektrostimulacija, lipomasaža in biokibernetska nega kože

Elektrostimulacija je postopek, s katerim se stimulira periferno prekrvitev in izboljšuje elastičnost kožnih in podkožnih vlaken. Na ta način se izboljša tonus kože, zato so manj opazne tudi strije. Neinvaziven in neboleč postopek se ponavlja po potrebi. Biokibernetska nega kože je postopek, ki povečuje pretok energije v celicah, stimulira pretok limfe in pospešuje krvni obtok. Energija se prenaša neposredno v tkivo, kar ugodno vpliva tudi na videz kože.

  • Mikroinjekcije

Gre za postopek, pri katerem se z tankimi iglami v kožo vnašajo snovi, ki spodbujajo tvorbo kolagena in elastina. Injekcije z glikolno kislino spodbudijo obnavljanje kožnih celic povrhnjice in tako zmanjšujejo vidnost brazd.

  • Mazila, geli, losjoni in obloge 

Za najučinkovitejše med topičnimi zdravili, ki jih nanašamo neposredno na prizadeta mesta na koži, veljajo retinoidi, ki jih predpiše zdravnik. Mazila so najbolj učinkovita pri svežih, novo nastalih, še rdečih strijah. Kasneje, ko so kožne brazde starejše, je terapija s kremami in geli bistveno manj učinkovita.

Nad strije z naravno metodo regeneracije kože, brez stranskih učinkov!

Vsekakor se mora vsak sam odločiti, v katerem od načinov lahko najde pravi odgovor na vprašanje kako se znebiti strij. Danes je na voljo mnogo različnih, učinkovitih načinov in terapij, s pomočjo katerih lahko izboljšamo videz kože in posledično tudi dobro počutje, vse več ljudi pa se raje kot za invazivne posege odloča tudi za naravne, neinvazivne tretmaje, ki izkoriščajo naravne sposobnosti kože, da se obnavlja in celi, brez stranskih učinkov kot so bolečine, rdečica in oteklina. 

Biodermogeneza – znanstveno preizkušena metoda za odpravo strij

Biodermogeneza je naravna, a znanstveno preizkušena metoda za regeneracijo in obnovo poškodovane kože, s kar 88 % odstotkom uspešnosti pri odstranjevanju strij. Postopek združuje več prej naštetih učinkovitih postopkov in v štirih fazah pospeši biološke procese v koži, s katerimi se zapolnijo kožne brazde.

Terapijo torej sestavljajo piling, hranjenje kože, regeneracija in masaža. V prvi fazi se s pomočjo pilinga odstranijo odmrle kožne celice, kar je še posebej pomembno na predelu strije, ki je prekrita z roženim slojem. Druga faza je hranjenje kože, s katerim se pospeši mikroprekrvavitev. Sledi regeneracija, s katero se spodbudi razmnoževanje celic, ter masaža, ki učinkovito aktivira limfo in drenažo toksinov tako, da se na poškodovanih delih spet vzpostavi normalen kožni pH. Obenem terapija koži povrne tudi njeno naravno gladkost, elastičnost, mehkobo in barvo.

 

poškodbe tkivapoškodbe tkiva

strija

Prikaz poškodovanega tkiva in rezultata, beleženega po obravnavi področja z Biodermogenezo.

 

Če se želite na čim bolj naraven, neboleč in neinvaziven način znebiti strij, je biodermogeneza najboljša izbira za vas.

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!