V juliju kraljujejo gozdne borovnice. Morda vam prav te pomagajo odpraviti tistih zadnjih nekaj kilogramov, ki vas še ločijo do cilja. Vsebujejo namreč močne antioksidante in pomagajo pri izgorevanju maščob, zdravju, premagovanju utrujenosti, boljšemu vidu … Preverite naš recept za zdrave borovničeve muffine.
Potrebujemo:
- 25 g ovsenih kosmičev
- 35 g ajdove moke
- 45 g ržene moke
- pol čajne žličke vinskega kamna (ali pecilnega praška)
- pol čajne žličke sode bikarbone
- ščepec soli
- 1 jajce
- 45 g kokosovega masla
- 4 žlice agavinega sirupa ali drugega sladila
- 125 g grškega jogurta
- lupinica bio limone
- 70 g borovnic
Postopek priprave:
Pečico nastavimo na 180° C.
Posebej zmešamo suhe sestavine (ovsene kosmiče, ajdovo in rženo moko, sol, vinski kamen in sodo bikarbono) in mokre sestavine (jajce, kokosovo maslo, sladilo, grški jogurt).
Mokre sestavine prelijemo k suhim in zmes na hitro premešamo, a pri tem ne pretiravamo, da mafini ne postanejo trdi in suhi. Pomembno je, da je masa gladka. Nato dodamo limonino lupinico in narahlo vmešamo borovnice.
Maso z žlico razporedimo v modelčke za mafine do dveh tretjin in pečemo 25 minut na srednji višini pečice na 180° C. Dobro je, da med peko pekač v pečici zasukamo: mafine, ki so se pekli pri vratcih pečice, tako postavimo na notranjo stran. Pazimo tudi, da mafinov ne pečemo predolgo, saj se bodo izsušili. Pečeni so, ko se volumen podvoji.