Prosu pripisujejo številne zdravilne lastnosti, zaradi katerih si zasluži mesto v vsaki kuhinji. Priporoča se predvsem za čiščenje črevesja in razstrupljanje telesa, pozitivno pa naj bi vplival tudi na zdravje zob, kože, nohtov in lasišča. Proseno kašo lahko kuhate na mleku ali vodi, ji dodate sadje ali zelenjavo, zmleta v moko pa se dobro obnese tudi pri pripravi piškotov, palačink in celo kruha. Po spodnjem receptu jo lahko pripravite za zajtrk, kosilo ali večerjo.
Sestavine za dve osebi:
- 150 g prosene kaše (priporočamo vam, da jo pred uporabo vsaj 7 ur namakate v vodi; več o namakanju živil preberite tukaj)
- 2 korenji
- skodelica zamrznjenega graha
- list ohrovta
- rdeča čebula
- svež peteršilj ali koriander
- sol in poper
- mešanica začimb po okusu
- oljčno olje
Postopek priprave:
- Proseno kašo zalijte z dvakratno količino vode. Solite in nato vodo sproti dolivajte, dokler se kaša ne zmehča. Če želite, da zrna bolj ohranijo strukturo, solite šele nekaj minut pred koncem. Kuhajte približno 20 minut oziroma toliko časa, da voda izhlapi. Vmes večkrat premešajte, saj se kaša rada oprime dna posode. Ko je kaša mehka, ugasnite plin in odstavite kašo na stran, da se napne in nekoliko ohladi.
- Korenček narežite na palčke ali kolobarje. Ohrovt na drobno narežite, čebulo nasekljajte. Na olju najprej prepražite čebulo, da porumeni, nato ji dodajte korenček. Ko se ta lepo zapeče, dodajte še grah in ohrovt. Solite, poprajte in začinite z izbranimi začimbami. Po potrebi dodajte malo vode in zelenjavo pokrijte, da se nekaj minut duši pri nizki temperaturi.
- Ko je zelenjava pripravljena in voda izhlapi, vmešajte proseno kašo. Posipajte s svežimi zelišči in postrezite.
Dober tek!