Spet imamo razlog za praznovanje, eksperimentiranje v domači kuhinji in prijetno druženje ob okusni hrani. Vezani ali samski, za valentinovo se spodobi, da malce razvajate tudi svoje brbončice. Pripravite sebi ali svoji boljši polovici okusno in zdravo valentinovo večerjo, ki vam ne bo vzela veliko časa.
Predjed: Pisana solata z rdečo peso
Sestavine:
- 300 g surove rdeče pese
- sveža špinača
- ekstra deviško oljčno olje, kis
- 2 klementini
- svež pehtran ali timijan
- poper, sol
- 50 g kozjega sira
- po želji: 20 g nesoljenih celih orehov
Priprava:
- Rdečo peso kuhamo 15 do 20 minut (odvisno od velikosti gomolja), da se zmehča. Nato jo odcedimo, malce ohladimo v hladni kopeli, da lažje odstranimo olupek, in narežemo na kolobarje ali koščke.
- Eno klementino ožamemo in sok zmešamo z oljčnim oljem ter kisom, drugo pa olupimo in jo narežemo na tanke kolobarje. Razporedimo jih po krožniku in nanje posujemo nekaj opranih špinačnih listov.
- Rdečo peso odcedimo in narežemo na poljubne koščke ali kolobarje. Stresemo jo v solatni preliv in po okusu začinimo s soljo in poprom. Peso razporedimo po špinači, potresemo z izbrano začimbo (pehtranom ali timijanom), kozjim sirom in lešniki.
Glavna jed: Sočna postrv v škrniclju
Sestavine:
- 2 postrvi ali 4 fileji postrvi
- po želji strok česna
- oljčno olje
- po želji pol bio limone
- dve vejici peteršilja
- ena bučka
- dva večja krompirja
- svež paradižnik (najokusnejši bo češnjev)
- po želji kapre ali olive
Postopek:
- Pečico ogrejemo na 180 °C.
- Postrvi sfiliramo ali kupimo štiri fileje. V posodi, kjer jih bomo marinirali, jih nasolimo in naoljimo. Po želji dodamo tanke kolobarje limone in na grobo nalomljene vejice peteršilja s stebli.
- Bučke in krompir narežemo na tanke kolobarje in jih za pet minut povremo v slani vodi, nato jih odcedimo in ohladimo.
- Ribje fileje vzamemo iz marinade in vanjo stresemo pokuhano zelenjavo. V mešanico lahko po želji dodamo tudi kapre ali olive ter razpolovljen češnjev paradižnik.
- Na dva velika kosa peki papirja na sredino položimo zelenjavo, na vrh ribji file, nato pa ju zavijemo v culico in zavežemo z vrvico.
- Jed pečemo 20 minut na 180 °C. Culico serviramo na krožnik.
Sladica: Zapeljiva čokoladna veganska torta
Sestavine za osnovo (za okrogel pekač premera 24 cm):
- 1 skodelica lešnikov
- 1 skodelica mandljev
- 1,5 skodelice datljev
- 0,5 skodelice presnega kakava
- 2 jedilni žlici kokosovega masla
- 2 jedilni žlici vode
- po želji 0,5 čajne žličke vanilije v prahu
Sestavine za nadev in serviranje:
- 250 g malin
- kokosova moka
Sestavine za čokoladno kremo:
- 2 skodelici datljev
- 1,5 skodelice vode
- 0,5 skodelice presnega kakava
- 0,5 skodelice kokosovega masla
Postopek:
- V mešalniku zmešamo lešnike, mandlje in datlje. Nato jim dodamo ostale sestavine za osnovo.
- Pekač obložimo s plastično folijo za živila ali peki papirjem. Na dno potlačimo maso za osnovo, nanjo pa položimo maline.
- Pripravimo čokoladno kremo: Datlje na drobno zmeljemo, dodamo vodo, da nastane gosta homogena pasta. Nato vmešamo kakav in kokosovo maslo.
- Čokoladno maso prelijemo po tortici in shranimo v hladilnik za vsaj 30 minut, da se torta strdi. Po želji jo pred serviranjem potresemo s kokosom in okrasimo s sadjem.