7 idej za zdrav zajtrk brez kruha

Kruh je za zajtrk pogosto eno izmed najbolj priljubljenih živil in nobene potrebe ni, da se mu povsem odrekate. Pri boju z odvečnimi kilogrami vam bo pomagalo že, če boste zmanjšali uživanje pekovskih izdelkov ter jih nadomestili za njihove polnovredne različice. Tu pa smo zapisali nekaj idej za zdrav zajtrk za hujšanje, kjer kruha sploh ne boste pogrešali.

Glavno načelo zdravega hujšanja je, da telesu vsak dan zagotovimo primerno količino energije in jo uskladimo z dnevno porabo energije. Dnevna poraba kalorij je osnovni podatek, ki bo odločal o uspehu hujšanja. Izračunate si ga lahko s preprosto enačbo tukaj.

Zdrav zajtrk za hujšanje brez kruha

Zdrav obrok ima nizko energijsko in visoko hranilno vrednost

 Pri sestavljanju zdravih obrokov ni pomembna le kalorična (energijska) vrednost živil, temveč tudi hranilna. Najbolj priporočljivo je uživanje živil z nizko energijsko vrednostjo in visoko hranilno vrednostjo. Hranilno bogata je denimo zelenjava, ki vsebuje veliko koristnih hranil, a relativno nizko energijsko vrednost. Primer energijsko bogatega živila, ki ima le malo koristnih hranil, pa je denimo bel kruh.

Zdravo hujšanje zahteva dobro energijsko razporeditev obrokov 

Obroke je tekom dneva dobro energijsko porazdeliti na vsaj 4-5 manjših, pri čemer naj bi zajtrk predstavljal do 25 %, dopoldanska malica do 15 %, kosilo do 40 %, popoldanska malica do 10 %, večerja pa do 20 % dnevnega vnosa energije. Pri treh obrokih naj bi zajtrk in kosilo zagotavljala vsak po 40 % energije, večerja pa 20 % energije. 

Velja, da je hranljiv in zdrav zajtrk najpomembnejši obrok za uravnoteženo prehrano, saj:

 • telo oskrbi z energijo in hranilnimi snovmi po daljšem obdobju brez hrane ponoči,
 • izboljša delovanje presnove, 
 • ugodno vpliva na nivo sladkorja v krvi,
 • prispeva k občutku sitosti čez dan in tako zmanjša možnost prenajedanja,
 • zmanjša tveganje za pomanjkanje vitaminov in mineralov,
 • ugodno vpliva na koncentracijo in miselne funkcije. 

 Redni obroki in zdrav zajtrk so bistvenega pomena

Če zjutraj radi malce dlje poležite v postelji na račun zdravega zajtrka, to navado čimprej opustite. Znano je namreč, da ob izpuščenem obroku telo izgubi energijo, nato pa jo z varovalnimi presnovnimi mehanizmi nadomesti tako, da shrani vse, kar zaužijemo pri naslednjem obroku. Raziskave kažejo tudi, da se zaradi enega izpuščenega obroka radi preveč najemo pri naslednjem obroku, kar vodi v hiter dvig krvnega sladkorja in posledično kopičenja odvečnih maščob v telesu. 

Zdrav zajtrk ne vzame nujno veliko časa 

 Tudi zdrav in hranljiv zajtrk je lahko pripravljen hitro. Potrebno je le malce načrtovanja in vztrajnosti. Dobro je, da vključuje kombinacijo ogljikovih hidratov, beljakovin in vlaknin. Izogibajte pa se dodanemu sladkorju (bodite pozorni na že pripravljene mešanice kosmičev s skritim sladkorjem), maščobam, soli in izdelkom iz bele moke. 

Da pri zajtrku ne boste pogrešali kruha, rogljičkov in drugega peciva, si denimo privoščite

 • priljubljeno sadje z grškim jogurtom in praženimi oreščki (lešniki, mandlji …), 
 • kvinojo z mlekom, oreščki in sadjem, 
 • zapečeno proseno kašo z mlekom, jabolki ter suhimi slivami ali rozinami, 
 • ajdove palačinke z jabolčno čežano, 
 • jajčne mafine s papriko, čebulo, bučkami, paradižnikom in peteršiljem, 

Svetujemo vam, da si kaše skuhate že večer prej in jih zjutraj obogatite s poljubnimi dodatki. Vnaprej si lahko pripravite tudi mafine, polento, palačinke in kosmiče. Precej priljubljena je denimo nočna ovsena kaša, ki jo pripravite zvečer v steklenem kozarcu: ovsenim kosmičem dodate maline, cimet, kokosovo mleko, med, mandlje, banane, borovnice ali druge sestavine po svojem okusu, ki se bodo čez noč čudovito povezale med sabo in vas zjutraj oskrbele s svežo energijo. Če ne boste imeli časa za zajtrkovanje, pa si boste lahko kozarec z zdravim zajtrkom vzeli s sabo na pot. 

Jajčni mafini so enostaven in hiter, a vseeno zdrav zajtrk.

Bolj zdrave alternative za kruh

Če pa res ne morete brez kruha ali kruhu podobnih izdelkov, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj bolj zdravih alternativ, ki jih lahko uporabite pri zajtrku:

 1. Polnozrnate tortilje: Polnozrnate tortilje so odličen nadomestek za kruh. Lahko jih napolnite z različnimi nadevi, kot so avokado, jajca, piščanec ali zelenjava.
 2. Kruh iz mandljeve moke: Mandljeva moka je odlična brezglutenska alternativa pšenični moki. Iz nje lahko spečete kruh, ki ima nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in je bogat z beljakovinami ter zdravimi maščobami.
 3. Kruh iz kokosove moke: Kokosova moka je še ena brezglutenska možnost. Kruh iz kokosove moke je lahek, a hranljiv in se odlično ujema s sladkimi in slanimi dodatki.
 4. Polenta: Polento lahko ohladite in narežete na rezine, ki jih nato popečete. Te rezine lahko uporabite kot osnovo za različne dodatke, podobno kot kruh.
 5. Bananin kruh brez sladkorja: Če želite nekaj sladkega, lahko pripravite kruh iz banan in mandljeve ali kokosove moke. Ta kruh je brez rafiniranih sladkorjev in poln naravne sladkosti banan (ne bo pa ravno pomagal pri hujšanju).
 6. Beljakovinski kruh: Super ideja pa je tudi beljakovinski kruh, ki je sicer kruh, vendar zaradi večjih zaradi večje vsebnosti beljakovin izboljša prehranske vrednosti obroka.

Te alternative so okusne, hranljive in pogosto bolj zdrave od običajnega belega kruha. Lahko jih pripravite doma ali poiščete v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano.

V Linea Snella se vam posvetimo celostno, nudimo vam prijetno okolje za telovadbo, dodatne terapije, svetovanje in nasvete za prehrano.

Prijavite se na brezplačen prvi posvet

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!