Ko nam prebava prekriža načrte

Na potovanjih, v obdobju povečanega stresa, ob uživanju zdravil ali ob spremembi načina prehranjevanja je neurejena prebava pogost problem skupaj z neprijetnimi simptomi zaprtja, kot sta napihnjenost in bolečina. Dokler se zaprtje pojavlja občasno in ne vztraja več kot tri dni, si lahko pomagate s spodnjimi nasveti, ob dolgotrajnih težavah in če jih spremljajo tudi drugi simptomi, pa priporočamo, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

Ko prebava prekriža načrte

Vlaknine

Ko ste zaprti, posegajte po hrani, ki vsebuje več vlaknin. Še zlasti pomaga sveže in suho sadje, kot so slive, fige, kivi, marelice, hruške in jabolka. Dobra izbira je tudi kislo zelje. Če vas surovo sadje in zelenjava preveč napenjata, lahko uživate kuhano. Začnite dan s kuhano ovseno kašo, v obroke vključite različna žita, stročnice, oreščke in semena. V boju proti zaprtju so učinkovita predvsem lanena semena, ki jih je pred zaužitjem priporočljivo zmleti. Za zdravo prebavo je pomembno, da hrano dobro prežvečimo in si čez dan privoščimo 4–5 manjših obrokov.

Tekočina

Ob povečanem vnosu vlaknin moramo uživati dovolj tekočine, sicer bo vsak ukrep proti zaprtju zaman. Ob večjih težavah z zaprtjem lahko poskusimo z mineralno vodo z veliko magnezija. Pijte vročo vodo z limonado ali limeto, pred vsakim obrokom zaužijte kozarec vode, ki ste mu primešali žličko mletih lanenih semen. Če je vaše črevesje zdravo, lahko poskusite z uživanjem sadnih in zelenjavnih sokov ali razredčenega jabolčnega kisa na tešče. Pri tem pazite, da je mešanica dovolj razredčena (1 čajna žlička kisa na 2 dcl vode).

Probiotiki

Znano je, da fermentirani izdelki vplivajo na prebavo. Probiotiki, če jih zaužijemo v zadostni kolčini, prispevajo k dobremu delovanju črevesne mikroflore in imunskega sistema. Tako vam lahko jogurti in drugi mlečni izdelki s probiotiki pomagajo pri dobri prebavi, če seveda niste alergični na mleko. Pri trdovratnem zaprtju pa nimajo večjega učinka, razen da uravnavajo črevesno floro.

Gibanje in sprostitev

Bodite telesno aktivni in se vsak dan intenzivno gibajte vsaj pol ure, saj mišična aktivnost spodbuja črevesno peristaltiko. Poskrbite, da se boste takoj odzvali na signal za odvajanje blata. Najbolje je, da poskrbite za dnevno rutino odvajanja, na katero se bo telo navadilo. Na stranišču se poskusite sprostiti in se ne napenjajte. Čim manj se obremenjujte s svojo prebavo in telesno težo, saj stres negativno vpliva tudi na vašo peristaltiko.

Maščobe

Zdrave maščobe (omega-3) so nujne za nemoteno delovanje organizma in imajo svojo vlogo pri dobri prebavi. V svoj jedilnik umestite olivno, laneno ali konopljino olje, jajca, ribe, oreščke in semena.

Odvajalna sredstva

Odvajalnih sredstev pri zaprtju ne priporočamo, saj povzročajo druge prebavne težave, nanje pa se telo navadi. V skrajnih primerih jih lahko uporabite, a vam priporočamo, da se prej posvetujete s svojim zdravnikom.

Ker je uravnotežen način prehranjevanja eden od glavnih stebrov zdravega načina življenja, vam v centrih Linea Snella skozi celotno trajanje izbranega programa nudimo popolno individualno Snelly Star asistenco, ki vključuje tudi poglobljeno svetovanje s področja prehrane, vadbe, čustvene dinamike in sproščanja. Naše terapevtke bodo za vas pripravile poglobljen osebni plan in redno spremljale vaš napredek. Terapije Linea Snella, združene s Snelly Star asistenco, zagotavljajo 100-odstotni uspeh, podprt s pisnim jamstvom za uspeh! Naročite se na brezplačen prvi posvet z našimi terapevtkami.

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!