Uspešno hujšanje s sadjem in zelenjavo

Dodajanje sadja in zelenjave jedilniku je lahko učinkovit recept za vitko postavo. Preverite zakaj!

Največji izziv pri izgubljanju telesne teže ni doseči, da se jeziček na tehtnici pomakne na želeno številko, pač pa, da tam tudi ostane – po možnosti za vedno. Sadje in zelenjava sta pri tem lahko odlična zaveznika.

zdrava prehrana

Obstaja vrsta diet, ki zgolj z uživanjem sadja in/ali zelenjave obljubljajo izjemno hitre rezultate, a jih, čeprav so učinkovite, odsvetujemo. Tako kot pri vseh (pre)strogih in (pre)hitrih dietah tudi pri teh rezultati praviloma niso trajni, posledica obdobja stradanja pa je običajno obdobje prenajedanja, ki se pogosto konča s še več kilogrami kot smo jih imeli pred dieto. Ko vnašamo v jedilnik več sadja in zelenjave torej ne razmišljajmo o hujšanju, pač pa o bolj zdravem načinu prehranjevanja, ki bo samo po sebi stopilo odvečne kilograme. In v kakšni meri naj se sadje in zelenjava znajdeta na našem jedilniku? Več, ko ju bo, hitreje bomo zgubljali kilograme. Lahko ju dodajamo običajnemu jedilniku ali pa spremenimo prehrano v celoti. A tudi, če se odločimo, da bomo naredili korak več in postali vegetarijanci ali vegani ne pozabimo, da se moramo prehranjevati uravnoteženo. Več o zdravem hujšanju si lahko preberete tukaj.

hujšanje v trebuh

Zakaj s sadjem in zelenjavo na jedilniku uspešno izgubljamo kilograme? 

  • Superučinkovita voda

Ne glede na različne ugotovitve prehranskih strokovnjakov v zvezi s hujšanjem in uživanjem določenih živil je osnovno pravilo hujšanja še vedno povsem preprosto: če se želimo znebiti odvečnih kilogramov, moramo porabiti več energije, kot smo jo vnesli v telo. Toliko kalorij, kolikor smo jih zaužili moramo torej porabiti, sicer se bomo zredili. Ljudje smo nagnjeni k temu, da pojemo vedno enako količino hrane. Če bomo torej ohranili enako količino kot jo jemo sedaj, lahko shujšamo le v primeru, da z enako količino hrane zaužijemo manj kalorij. Manj kalorij v enaki količini imajo živila, ki vsebujejo vodo. Voda hrani doda volumen, ne pa tudi dodatnih kalorij. Naravno vsebujeta največ vode prav sadje in zelenjava. Hujšanje s sadjem in zelenjavo je uspešno, ker z dodajanjem sadja in zelenjave v prehrano z enakimi porcijami zaužijemo manj kalorij. Ker dovolj jemo, nismo lačni, kar je pri hujšanju zelo pomembno – znano je, da je lakota največji sovražnik diet.

Hujšanje s sadjem in zelenjavo

Če zaužijete skodelico svežih in posušenih jabolčnih krhljev, boste v primeru slednjih z enako količino vnesli v telo precej več kalorij, kljub enaki količini in isti vrsti sadja. Več, ko vsebuje sadje ali zelenjava vode, bolj učinkovito prispeva k topljenju kilogramov. V skladu z raziskavami, je hrano z veliko vode v obroku najbolje pojesti pred vsem ostalim, saj vas bo nasitila, posledično pa boste pojedli manj drugih, bolj kaloričnih živil. S sadjem in zelenjavo boste učinkovito hujšali, če boste z njima začeli vsak svoj obrok. Še posebej veliko vode vsebujejo lubenica, jagode, melona oziroma zelena solata, zelena, zelena paprika in kumare.

sadje in zelenjava

Zelo pomembno je, da se držimo pravila, da v času aktivnosti izbiramo sadje in zelenjavo z višjim glikemičnim indeksom (GI), v popoldanskem času, ko se telo prične umirjati, pa posegamo bolj po zelenjavi z nižjim glikemičnim indeksom.  

  • Vsestranske vlaknine

Razen z visoko vsebnostjo vode, sadje in zelenjava pripomoreta k vitkejši postavi tudi po zaslugi vlaknin. Vlaknine v telesu vplivajo na občutek sitosti: ob zaužitju smo siti prej in ob manj kalorijah občutek sitosti pa, ker vlaknine zadržujejo vodo v prebavnem traktu, traja dlje. Veliko vlaknin vsebujejo denimo artičoke (10,3 g na srednje veliko artičoko), brokoli (5,1 g v pesti kuhane zelenjave), maline (8 g na skodelico) in borovnice (7,6 g na skodelico).

  • Neverjetni flavonoidi

Nekatere raziskave v zvezi s prehrano ugotavljajo, da niso le kalorije tiste, ki štejejo – pomembno je tudi kaj jemo in kdaj. Tako naj bi v skladu z dognanji o presnavljanju sladkorjev, živila, ki vsebujejo veliko ogljikovih hidratov kot je sadje, uvrščali na jedilnik v prvi polovici dneva, živila z malo ogljikovimi hidrati kot je zelenjava pa v drugi polovici dneva. Posebno poglavje so živila, ki vsebujejo flavonoide : v skladu z znanstveno raziskavo, ki so jo pred dobrim desetletjem opravili na Harvardu, bi takšna živila lahko pospeševala hujšanje. Flavonoidi se pojavljajo v sadju in zelenjavi, še posebej veliko pa jih vsebujejo čebula, artičoke, paprike, jajčevci ter borovnice, jagode, jabolka, hruške in pomaranče. V skladu z ugotovitvami raziskave vsaka dodatna porcija zelenjave ali sadja bogatega s flavonoidi (100 g na dan) v štirih letih zniža težo za sto gramov.

zdrava prehrana

Pravila hujšanja s sadjem in zelenjavo

  1. Uvrstite sadje in/ali zelenjavo v vsak dnevni obrok. V obroku naj bosta sadje in zelenjava na prvem mestu, pred drugo hrano.
  2. Več, ko vsebuje sadje in zelenjava vode, bolj učinkovito je pri hujšanju. Veliko vode vsebujejo lubenica, jagode, melona oziroma zelena solata, zelena, zelena paprika in kumare – naj se znajdejo na vašem jedilniku kar se da pogosto.
  3. Vlaknine, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi, so zaslužne za to, da smo hitreje siti, občutek sitosti pa traja dlje. Uživajte sadje in zelenjavo z veliko vlakninami kot so artičoke, brokoli, maline in borovnice.
  4. Hujšanje naj bi pospeševali flavonoidi. Med drugim jih najdemo v čebuli, artičokah, paprikah, jajčevcih ter borovnicah, jagodah, jabolkih, hruškah in pomarančah.

Čutite, da je prišel čas za spremembo? Potrebujete prijateljico na svoji poti do celostne preobrazbe? V Linea Snelli skupaj oblikujemo in negujemo vaše TELO ter razvajamo vašo DUŠO. Skupaj se trudimo za vaše zajamčene REZULTATE in slavimo vaše USPEHE. Z nasmehom na obrazu topimo odvečne kilograme in centimetre ter preganjamo slabo voljo! VESELIMO se vaše preobrazbe.

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet.

Sorodne vsebine

Vabljeni na brezplačen, neobvezujoč posvet!
Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin BREZPLAČNEGA Linea Snella svetovanja.
Skupaj bomo dosegli vaše cilje!!