Vsi si občasno privoščimo sladico, vendar se pogosto počutimo krive, ker vemo, da sladice običajno vsebujejo veliko sladkorja, maščob in kalorij. Vendar pa to ne pomeni, da se moramo v celoti odpovedati sladicam, če želimo ostati zdravi ali celo shujšati.
Zdrava sladica ni mit, temveč resnica, če le poznamo prave sestavine in načine priprave. Za vas smo raziskali mite in resnice o zdravih sladicah ter predstavili nekaj koristnih nasvetov, kako nadomestiti nezdrave sestavine s hranljivimi alternativami. Na koncu pa vam predstavljamo tudi tri recepte za sladice za hujšanje (čeprav za optimalne rezultate vseeno ne pretiravajte z njimi).
Miti in resnice o zdravih sladicah
Mit 1: Zdrave sladice niso okusne
Resnica: Zdrave sladice so lahko prav tako okusne kot običajne sladice, če uporabimo prave sestavine in recepte. Naravna sladila, kot so med, javorjev sirup in sadje, lahko zagotovijo sladkost brez dodanega sladkorja, medtem ko zdrave maščobe iz oreščkov in semen poskrbijo za bogat okus in teksturo.
Mit 2: Priprava zdravih sladic je težka
Resnica: Zdrave sladice so lahko preproste za pripravo in ne zahtevajo posebnih kuharskih spretnosti. Mnoge zdrave sladice zahtevajo le nekaj osnovnih sestavin in enostavne postopke priprave, ki jih lahko obvlada vsak. Dva recepta za ravno taki sladici smo za vas pripravili na koncu tega članka.
Mit 3: Zdrave sladice so drage
Resnica: Čeprav lahko nekatere zdrave sestavine stanejo več kot navadne, je možno pripraviti zdrave sladice tudi s povsem dostopnimi sestavinami. Sadje, ovseni kosmiči, jogurt in oreščki so primeri cenovno ugodnih sestavin, ki jih lahko uporabimo za pripravo zdravih sladic.
S čim lahko v sladicah nadomestimo sladkor?
Nadomestitev sladkorja v sladicah je ključna za zmanjšanje vnosa praznih kalorij in ohranjanje zdrave prehrane.
Tukaj je nekaj zdravih alternativ za sladkor:
- Med: Naravno sladilo z antibakterijskimi lastnostmi, ki dodaja bogat okus.
- Javorjev sirup: Naravno sladilo z nižjim glikemičnim indeksom kot sladkor.
- Datljeva pasta: Datlji so naravno sladki in bogati z vlakninami, minerali in antioksidanti.
- Stevia: Naravno sladilo brez kalorij, primerno za diabetike.
- Banane: Zrele banane so odličen nadomestek za sladkor v pecivu in smootijih, saj dodajo naravno sladkost in vlažnost.
S čim lahko v sladicah nadomestimo moko?
Nadomestitev bele moke z bolj hranljivimi alternativami izboljša hranilno vrednost sladic, pogosto pa lahko nekaj doprinese tudi k sami bogatosti okusa.
Tukaj je nekaj možnosti:
- Mandljeva moka: Bogata z beljakovinami in zdravimi maščobami, mandljeva moka dodaja bogat okus in teksturo.
- Ovsena moka: Ovseni kosmiči, zmleti v moko, so odlična brezglutenska alternativa, bogata z vlakninami.
- Kokosova moka: Kokosova moka je bogata z vlakninami in ima naravno sladek okus, vendar jo je treba uporabljati v manjših količinah zaradi visoke vpojnosti.
- Polnozrnata moka: Boljša alternativa beli moki, saj vsebuje več vlaknin, vitaminov in mineralov.
- Čičerikina moka: Bogata z beljakovinami in vlakninami, primerna za slane in sladke recepte.
Recept 1: Odlična in zdrava prosena kaša z jabolki
Proso ima izjemne prehranske lastnosti. Ne vsebuje glutena in blagodejno vpliva na prebavo ter ureja črevesno floro, odlično pa je tudi za hujšanje in vzdrževanje lepo oblikovane postave. Vsebuje silicijevo kislino, zaradi katere je naša koža lepša, prav tako lasje, zobje in nohti. Proso dodatno pospešuje odvajanje odvečne vode in s tem strupov iz telesa. To je torej odlično živilo v spomladanskem času, ko telo prebujamo iz zimskega “spanca”.
Snelly terapevtke proso absolutno priporočajo, pripravile pa so tudi recept za odlično zdravo sladico.
Za pečeno proseno kašo z jabolki potrebujemo:
- 4 dcl mleka
- proso
- ½ kg jabolk (naribane)
- 2 jajci
- košček masla
- cimet
Navodila za pripravo:
- V 4 dcl zavretega mleka stresemo oprano proseno kašo.
- Kuhamo 15 minut in jo ohladimo.
- Naribamo jabolka.
- V ločeni posodi stepemo sneg iz dveh beljakov.
- Ko je prosena kaša ohlajena, dodamo jabolka in 2 rumenjaka, nato počasi vmešamo še sneg.
- Vse skupaj damo v manjši, z maslom namaščen pekač, potresemo s cimetom in pečemo pol ure na 180 stopinj.
Rezultat bo odlična zdrava sladica, ki je primerna tudi kot samostojna jed. Odlično bo potešila željo po sladkem tudi v času hujšanja, prav tako pa se bo prilegla vsem, ki pridno vzdržujejo telesno težo.
Recept 2 : Čokoladni avokadov mousse
Avokado je izjemno zdravo živilo, ki je bogato z nenasičenimi maščobami. Vsebuje tudi veliko vlaknin, ki podpirajo prebavo in pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja. Poleg tega avokado zagotavlja pomembne vitamine in minerale, kot so vitamin K, vitamin E, vitamin C, vitamini B-kompleksa, kalij in magnezij. Antioksidanti v avokadu, kot sta lutein in zeaksantin, pa celo pomagajo zaščititi oči pred starostnimi boleznimi. Zaradi teh hranilnih snovi je avokado odličen dodatek k zdravi prehrani, ki podpira splošno zdravje in dobro počutje.
Zaradi svoje strukture pa je tudi odlična sestavina za zdrave sladice za hujšanje.
Za čokoladni avokadov mousse potrebujemo:
- 2 zrela avokada
- 1/4 skodelice nesladkanega kakava v prahu
- 1/4 skodelice medu ali javorjevega sirupa
- 1/4 skodelice mandljevega mleka (ali drugega rastlinskega mleka)
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- Ščepec soli
Navodila za pripravo:
- Avokado prerežite, odstranite koščico in meso izdolbite v mešalnik.
- Dodajte kakav v prahu, med ali javorjev sirup, mandljevo mleko, vaniljev ekstrakt in ščepec soli.
- Mešajte, dokler ne dobite gladke in kremaste zmesi.
- Poskusite in po potrebi prilagodite sladkost z dodatkom medu ali javorjevega sirupa.
- Mousse razdelite v servirne kozarce in postavite v hladilnik za vsaj 30 minut, da se ohladi. Lahko ga pa tudi zamrznete in s tem dobite okusen zdrav čokoladni sladoled.
- Pred serviranjem okrasite z naribano temno čokolado ali svežim sadjem.
Recept 3: Jogurtova strjenka s sadjem
Ta strjenka je lahka in osvežilna sladica, ki vsebuje malo kalorij in veliko beljakovin, kar jo naredi idealno za hujšanje. Grški jogurt zagotavlja kremasto teksturo in pomembne hranilne snovi, medtem ko sveže sadje doda naravno sladkost in vitamine. Ta sladica vas bo v poletnih dneh prijetno osvežila in potešila vaše želje po sladkem, ne da bi pri tem ogrozila vaše cilje pri hujšanju.
Za jogurtovo strjenko s sadjem potrebujemo:
- 1 skodelica grškega jogurta (brez maščobe)
- 1 skodelica mandljevega mleka (ali drugega rastlinskega mleka)
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 2 žlici medu ali javorjevega sirupa
- 1 paketek želatine (brez dodanega sladkorja)
- 2-3 žlice hladne vode
- Sveže sadje po izbiri (jagode, maline, borovnice itd.)
- Meta za okras (po želji)
Navodila za pripravo:
- Zmešajte želatino in hladno vodo, pustite stati približno 5 minut, da želatina nabrekne.
- Segrejte mandljevo mleko na srednji temperaturi, dokler ne začne rahlo vreti. Odstranite z ognja.
- Dodajte nabreklo želatino v vroče mandljevo mleko in mešajte, dokler se želatina popolnoma ne raztopi.
- V ločeni posodi zmešajte grški jogurt, vaniljev ekstrakt in med (ali javorjev sirup), dokler ne dobite gladke zmesi.
- Počasi vmešajte mešanico mandljevega mleka in želatine v jogurtovo zmes, pri tem stalno mešajte, da dobite enotno zmes.
- Zmes nalijte v majhne skodelice in postavite v hladilnik za vsaj 4 ure, da se strjenka strdi.
- Pred serviranjem okrasite s svežim sadjem in po želji dodajte nekaj listov mete za svežino.
Še več receptov lahko najdete v naših ostalih blogih:
- Chia puding
- Kakijeva zmrzlina v kozarčku
- Prosena strjenka z jabolčno čežano in oreščki
- Lahka korenčkova torta
Za dodatne nasvete, motivacijo in pomoč pri hujšanju pa se lahko kadarkoli obrnete tudi na naše izkušene svetovalke. Vabimo vas na brezplačen in neobvezujoč posvet.